Bolnica u Kruševcu demantuje da skladišti medicinski otpad (VIDEO)

Opšta bolnica u Kruševcu demantovala je danas da se u zgradi starog grudnog odeljenja, koja se ne koristi više od dve decenije, skladišti medicinski otpad, kako je navedeno na snimku koji se nedavno pojavio na internetu, već da je reč o sekundarnim sirovinama koje bolnica periodično prodaje.

– To što je snimljeno u objektu starog grudnog odeljenja su razbacane kante od dijaliznog materijala koje mi skupljamo, a zatim kao sekundarne sirovine prodajemo. U kesama se nalaze zapakovane plastične boce od infuzionih rastvora koje takođe kao sekundarni materijal prodajemo – kazala je novinarima direktorka Opšte bolnice Slobodanka Jotić.

Ona je istakla da to nije medicinski otpad objasnivši da medicinski otpad postoji na svim odeljenjima i da je zakonom propisano kako se on skladišti, distribuira do mesta gde se razara, a zatim tako uništen u posebnim vrećama odnose komunalne službe.

– Imamo Regionalni centar za reciklažu medicinskog otpada, prihvatamo ga iz čitavog okruga, svih prihvatnih ordinacija, poliklinika, nemamo razlog da ga čuvamo kada nam je taj centar u krugu bolnice. Bili smo jedna smo od prvih ustanova koja je dobila te aparate kroz donaciju EU – navela je ona.

Saopšteno je da je Opšta bolnica podnela prijavu zbog obijanja, neovlašćenog snimanja i uznemiravanja javnosti. U Opštoj bolnici sumnjaju da je pomenuti snimak načinio jedan od
zaposlenih, a navode i da, ako se to pokaže kao tačno, njemu sledi otkaz.

Direktorka bolnice je kazala da se Odeljenje transfuzije, koje je na snimku navedeno kao najugroženije, delom naslanja na pomenutu staru zgradu, ali da zbog toga ni na koji način nisu ugoženi ni pacijenti ni davaoci.

– Transfuzija je tu smeštena duže od godinu dana i u tom periodu nismo imali nikakvih problema, prilikom useljenja ispunjeni su svi zahtevi zdravstvene i sanitarne inspekcije i dobijene su sve potrebne dozvole – kazala je ona.

Jotić je potvrdila da je pomenuto staro grudno odeljenje bilo obijano uz pretpostavku da su špriceve koji su se tu videli ostavili narkomani.

U bolničkom obezbeđenju ima deset radnika, koji kako je navela, pre svega, obezbeđuju objekte koji se koriste, dok to zatvoreno odeljenje povremeno obilaze.