Borba gradske vlasti u Šapcu za fotelju: Razmirice u jeku

U razmaku od sat vremena objavljena su dva saopštenja za javnost od dva različita Štaba za vanredne situacije grada Šapca.

Prvo saopštenje potpisao je Boban Birmačević (kako stoji u potpisu) koji je preuzeo vođenje štaba posle odlaska generala Ljubiše Dikovića u kojem se navodi:

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, posredstvom republičke Direkcije za vode, obezbedilo je sredstva u iznosu od 79,5 miliona dinara za gradnju nasipa, radi obezbeđenja potrebnog stepena zaštite šireg područja Šapca. Ovo se dogodilo na zahtev Štaba za vanredne situacije, a juče je stiglo i pisano obaveštenje. Ministarstvo i Direkcija će, po dobijanju podataka od JP „Srbijavode”, o obimu radova na deonici Drenovac-Čevrntija, zatražiti od Ministarstva finansija da se iz tekuće budžetske rezerve obezbede sredstva i za te namene.
Vodostaj Save kod Šapca od jutros je 406 centimetara, sve crpne stanice rade, a na lokaciji sela Dragojevac radnici VP „Sava” instalirali su pumpu velikog kapaciteta, kako bi što brže opao nivo vode i u Miokusu. U toku dana biće otvorena još jedna proseka na ovom području. Situacija u Majuru se, takođe, polako stabilizuje i ne očekuju se veći problemi.

Vodovod u Mačvanskom Prnjavoru ubrzo bi trebalo da bude pušten u rad. Laboratorijske analize Zavoda za javno zdravlje pokazuju fizičko-hemijsku ispravnost, a čekaju se rezultati bakteriološke analize. Uslov da u Prnjavoru poteče voda iz slavina, jeste da tri uzastopna uzorka iz budu ispravna. Inače, voda iz šabačkog vodovoda ispravna je za piće.

Štab za vanredne situacije upozorava građane da ne idu na šetalište „Stari grad” na Savi, a posebno da ne izvode decu, jer ovaj deo grada nije očišćen i dezinfikovan od zagađenja, koje je doneo poplavni talas. Voda se tek povlači, a pranje i dezinfekciju u najkraćem mogućem roku uradiće JKP „Stari grad”, ekipe Zavoda za javno zdravlje i veterinarskog instituta.

Štab za vanredne situacije obaveštava građane da će drugi krug podele stočne hrane početi u sredu, a prioritet imaju meštani Mrđenovca, Orašca i Miokusa. I dalje važi poziv ratarima, koji žele da preseju njive, da se jave Štabu kako bi im bio obezbeđen repromaterijal, navodi se u saopštenju koje je potpisao Boban Birmačević.

Sat vremena kasnije Gradska uprava je objavila saopštenje za javnost Gradskog štaba za vanredne situacije grada Šapca u kojem se navodi:

Shodno članovima 33, 34, 35 i 42 Zakona o vanrednim situacijama i Odluci Skupštine grada Šapca o obrazovanju Štaba za vanredne situacije (”Sl.list grada Šapca” br.13/11), Štab za vanredne situacije grada Šapca danas je održao sednicu. Komandant Štaba je, shodno Zakonu o vanrednim situacijama, gradonačelnik grada Šapca, a zamenik komandanta je zamenik gradonačelnika.
Do ovog momenta u Gradsku upravu Šabac nije stigao nikakav akt koji bi uredio ovo pitanje na drugačiji način.
Štab za vanredne situacije grada Šapca stoga ukazuje da nijedno lice koje nije odlukom Skupštine grada Šapca imenovano u Štab ne može da preduzima nikakve mere u nadležnosti Štaba, niti da daje obaveštenja o njegovom radu.
Štab za vanredne situacije grada Šapca je Odlukom od 14.05.2014.godine proglasio vanrednu situaciju na području grada Šapca, a dan kasnije to je učinila i Vlada R.Srbije. Dok Vlada R.Srbije ne donese drugačiju odluku Štab za vanredne situacije grada Šapca će nastaviti sa radom u ovim okolnostima.
Članovi Štaba podneli su komandantu izveštaj o preduzetim aktivnostima iz okvira svojih nadležnosti tokom vanredne situacije. Komandant Štaba je od članova zatražio izveštaj o epidemiološkoj situaciji i stanju na nasipima, kako bi informisao Vladu Republike Srbije i, u slučaju poztivnih izveštaja, predložio ukidanje vanredne situacije na području grada Šapca.
Štab za vanredne situacije grada Šapca se zahvaljuje svim građanima koji su pomogli u sprečavanju posledica elementarne nepogode. Takođe, zahvalnost se iskazuje pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pitamo se da li su ove razmirice ljudi na vlasti uticala i na organizaciju tokom odbrane grada, kao i na uklanjanje džakova ostavljenih na putu posle povlačnja vode, a o kojima smo pisali.