BORBA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: “Škole nisu ostrvo, one su odraz društva koje NIJE BEZBEDNO”

Škola
Pixabay.com

Savetnica ministra prosvete Biljana Lajović pozvala je danas roditelje, centre za socijalni rad, pedijatre i obrazovni sistem da se uključe u borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali i medije tako što će prikazivati više pozitivnih primera kojih u Srbiji svakako ima.

 

Neohodno je da imamo nekoliko linija u borbi protiv vršnjačkog nasilja – od vaspitača, do učitelja, treba uključiti i pedijatre, čim vidimo da nešto nije uredu, a potrebno je da se uključe i centri za socijalni rad i da se preventivno radi, rekla je Lajović gostujući na RTS povodom nasilja u Tehničkoj školi u Arandjelovcu i dodala da nadležni istražuju šta se dogodilo, jer ima kontradiktornosti u mnoštvu informacija.

“A JA PITAM TEBE, SRBIJO MOJA”: Prošlo je šest godina od ALEKSINOG SAMOUBISTVA i njegova mama ima VAŽNO PITANJE!

Potrebno je da se analizira sve, da se vidi šta je objektivno viđenje a šta ne – kazala je Lajović i podsetila da se napad na devojčicu u školi u Aranđelovcu dogodio 31. radni dan od početka nastave i da to nije dovoljan period da bi se upoznali i đaci i škola, kako je rekla, da se otkrije predistorija.

HOROR U ARANĐELOVCU: Bespomoćnu devojčicu TUKLI, drugovi iz razreda mirno GLEDALI! (VIDEO)

Ne možemo da kažemo da je društvo bezbedno, škole su refleksija društva, volela bih da se napravi i analiza da li su građani bezbedni u društvu, škole nisu ostvo – rekla je ona povodom analize da se svaki četvrti osnovac u školi ne oseća bezbedno, a da petina dnevno doživi vređanje.

Lajović je ocenila da nasilje uvek može da se desi iznenada, neočekivano jer su to deca od 15 godina, koja su impulsivna i još nisu, između ostalog, stekla nastavnike kojima mogu da se obrate sa punim poverenjem.

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA: Tukli školskog druga, pa ga naterali da im poljubi ruku! (VIDEO)

Prema njenim rečima, škole rade veoma mnogo na bezbednosti, a novi zakon u koji je unet niz mera i jasno definisana i odgovornost roditelja, trebalo bi da doprinese da se situacija promeni.

Škole, kako je dodala, sada imaju obavezu da po određenoj proceduri obaveste roditelja, a škola može i da pokrene prekšajni postupak ako roditelj ne obavlja svoju ulogu.

OGLASILO SE MINISTARSTVO OBRAZOVANJA: Protiv nasilnika iz Aranđelovca pokrenut disciplinski postupak!