BROJKA JE ZABRINJAVAJUĆA: Svake godine sve nas je MANJE, šta je u planu za podsticaj nataliteta?

Kolica za bebu
pixabay.com

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da nas je svake godine manje za 35.000 po osnovu prirodnog priraštaja. Zbog toga je, rekla je ministarka, obezbeđeno 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 najugroženijih opština.

 

Prošla godina je bila najgora kada je reč o natalitetu, jer je rođeno svega 65.000 beba. U prvoj polovini ove godine ima pomaka – za šest odsto je veći natalitet nego u istom periodu lane, ali i dalje godišnje u proseku ostajemo bez 35.000 stanovnika i šesta smo po starosti nacija u Evropi.

Krajem 2016. godine formiran je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Savet za populacionu politiku sa premijerkom Anom Brnabić na čelu.

Deset meseci nakon formiranja, Kabinet će danas podneti izveštaj Savetu o tome šta je urađeno i koje su to mere za podsticaj rađanja.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da nas je svake godine manje za 35.000 zbog prirodnog priraštaja. 

Đukić Dejanovićeva je rekla da je svake godine 15.000 manje stanovnika samo po osnovu spoljne migracije. 

Brojka jeste zabrinjavajuća, ali u prethodnih deset meseci smo aktivno radili sa jedinicama lokalne samouprave, sa rukovodstvima gradova i opština, jer se život tu odvija, rekla je ministarka.

 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović (foto: wikipedia.org)

Smatrali smo da tu treba razgovarati o problemima, državna politika je jasna. Sadašnji predsednik, tada premijer Vučić, ocenio je da treba poseban reasor da se bavi tim pitanjima, i da bude povezan sa nevladinim sektorom, stručnjacima i naučnicima – to je nacionalno pitanje i to treba da se implementira na nivou gradova i opština – rekla je Đukić Dejanovićeva.

Zbog toga je, rekla je ministarka, obezbeđeno 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 najugroženijih opština. Devedeset subjekata je apliciralo na javno oglašavanje.

Opštine koje su dobile sredstva su ponudile najrazličitije vidove pomoći za bolji kvalitet porodica i stimulaciju rađanja, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Navodi da je Šid tražio da im se kupi 18 bicikala zbog toga što će asistenti ići u 18 sela da lakše obilaze majke sa malom decom, osobe kojima je potrebna sugestija, savet i stručna pomoć. 

Problem je rađanje drugog deteta, 52 odsto parova se opredeli za prvo dete i zadovolji roditeljsku potrebu, napomenula je ministarka.

Da bismo imali obnavljanje nas, da ne bismo imali onih 35.000 manje potrebno bi bilo da 11 odsto žena u periodu kada mogu biti majke ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje. Kod nas je situacija drastično drugačija. Stimulacija rađanja drugog deteta je najbitnija, a ona podrazumeva i usklađivanje rada i roditeljstva. Mi smo imali projekat koji smo uradili na 127.000 zaposlenih i videli da su roditelji vrlo zainteresovani da se uskladi rad i roditeljstvo, čak imamo dobra zakonska rešenja, ali na koja zaboravljaju i poslodavci i svi mi, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Najbitnija je, kako je ocenila, stimulacija rađanja drugog deteta, ali i usklađivanje rada i roditeljstva jer se dešava da žene koje žele da rađaju doživljavaju “najteži oblik diskriminacije i degradacije” od poslodavaca. 

Moraćemo da idemo na normativnu regulativu, da donesemo određena zakonska rešenja i da ih predložimo u 2018. godini, i nakon pilit-projekta u 15 opština, gde se radi, imaćemo određene rezultate praćenja – zaključila je Slavica Đukić Dejanović.