BRUKA: Kaznili vaspitačicu jer nije htela da deca jedu buđavu poparu, već im je kupila kifle

Kada je pre ovog događaja popara takođe bila na meniju, deca su povraćala, zbog čega je vaspitačica Lj. J. odbila da je da deci kada je stigla narednog puta. Popara je bila retka, smrdela je na buđ, tvrde zaposleni

Vaspitačica Lj.J. iz vrtića „Neven” u Čačku kažnjena je jer deci od dve godine nije dozvolila da pojedu obrok koji je mirisao na buđ. Umesto da im da takav doručak, ona je deci kupila kifle. Zbog toga je kažnjena sa 20 odsto od plate, ali i disciplinski zbog povrede radne dužnosti.

Kada je pre ovog događaja popara takođe bila na meniju, deca su povraćala, zbog čega je vaspitačica Lj. J. odbila da je da deci kada je stigla narednog puta. Popara je bila retka, smrdela je na buđ, tvrde zaposleni.

Istog jutra vaspitačica je o tome obavestila medicinsku sestru, kuvaricu, nutricionistu, a ona direktora i pravnika. Međutim, ni tada popara nije uzorkovana niti poslata na analize, već su vaspitačicu nakon dva meseca disciplinski kaznili.

Stana Đukić, sekretar PU „Radost”, u čijem sklopu je i vrtić „Neven”, tvrdi, međutim, da su sve to laži.

-– Iz centralne kuhinje sprema se hrana za 700 dece u čačanskim vrtićima. To jutro je u obdaništu „Neven” istu poparu doručkovalo 150 mališana, a samo je ona od svih vaspitača imala zamerke na obrok i prosula doručak. I pored toga što je zaposlenima najstrože zabranjeno da deci daju bilo kakvu hranu sa strane, jer obroci moraju da budu pod strogom kontrolom Zavoda za javno zdravlje, Jovanovićeva je kupila tri kifle koje je podelila svojoj grupi. Tako su deca praktično ostala bez doručka. Nije na vaspitačima da odlučuju da li neka hrana ima ređu ili gušću strukturu. O tome se stara nutricionista. Protiv Ljiljane Jovanović je sproveden disciplinski postupak i ona je kažnjena zbog samovolje – kaže Đukićeva.

Mnogi roditelji su, međutim, stali u odbranu vaspitačice i uputili otvoreno pismo podrške. Roditelji su naveli da je Ljiljana Jovanović strpljiva, vedra, iskrena, pravična, puna razumevanja i dragocenog iskustva, kao i da uživa njihovo puno poverenje.

Vaspitačica Lj.J. nije želela da komentariše, objasnivši da trenutno ne sme da daje nikakve komentare, jer je postupak još u toku. Dodala je da će se rado odazvati kada se sve završi.