BRUKA: Novosadska škola samohranoj majci tražila 2.500 dinara za upis deteta

Iako ugovor o donatorstvu nije obavezan prilikom upisa u srednje škole, deca iz pojedinih novosadskih škola nisu mogla danas da se upišu bez uplatnice.

Naime, ogorčena samohrana majka javila se našoj redakciji, nakon što je njenom sinu bilo onemogućeno da se upiše u srednju ekonomsku školu “Svetozar Miletić”, jer nije doneo uplatnicu od 2.500 dinara.

“Poneo je sve papire za upis, međutim, nije poneo novac, rečeno mu je da treba da plati 2.500. Ja sam samohrana majka na birou koja živi kao podstanar, taj novac nisam imala kod sebe, ali sam prinuđena da pozajmim, kako mi sin ne bi ostao bez upisa”, priča ona.

Dodaje da se obratila direktoru škole, pozivajući se na reči načelnika Školske uprave za južnobački okrug Petra Viđikanta, da ugovor ne sme biti obavezujući i da je to interna stvar škole, kao i da je na dobrovoljnoj bazi i da ne može biti uslov za upis, na šta joj je on rekao da se u toj školi mora platiti “ako misli da se njen sin upiše”.

Ovaj slučaj nije usamljen. Kako je ispričala ova Novosađanka, i dete njene prijateljice nije moglo da se upiše u Saobraćajnu školu bez uplatnice.Viđikant za kaže da se takvi slučajevi moraju prijaviti prosvetnoj inspekciji, naglašavajući da je donatorstvo isljučivo dobrovoljno.

“Roditelji moraju da se žale prosvetnoj opštinskoj inspekciji. Ne postoji obavezujuća regulativa za uplatu školarine, isključivo je dobrovoljno”, naglašava Viđikant i dodaje da ranija priča o odluci Saveta roditelja dolazi u obzir tek kada se on u septembru formira.

Podsetimo da je Ministarstvo prosvete saopštilo da osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom. Posebno se ističe da odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog “đačkog dinara” može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole.