CENE NEKRETNINA VRTOGLAVO SKAČU: Saznajte kako da stan u Srbiji prodate ŠTO SKUPLJE!

Investicija od svega nekoliko desetina ili stotina evra, može da vam sačuva hiljade evra.

Beograd zgrada
Foter/Aleksandr Zykov / photo on flickr

Nakon više od decenije, tržište nekretnina u Srbiji ponovo je zaživelo! Naročito u Beogradu, gde cena kvadrata ide i do 4.000 evra, a negde i više.

Naravno, najviše cene imaju stanovi u novogradnji i na atraktivnim lokacijama, poput Vračara, Dorćola, ali cene su skočile i na Zvezdari.

Cene novogradnje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, a to je kod Hrama Svetog Save, kreće se od 2.500 do čak 4.000 evra po kvadratu. Vrtoglavu cifru od 4.000 evra dostigao je kvadrat u nedavno izgrađenoj zgradi koja gleda u Hram, a nalazi se između poznate picerije i čuvenog beogradskog bara i restorana. Ti stanovi su prodati još dok nije bila stavljena ni jedna jedina cigla.

Ipak, ovo ne znači da je zamrla prodaja u starogradnji. Naprotiv! Kada pogledate oglase možete pronaći stanove na prodaju u zgradama koje su stare i po nekoliko decenija. Cenu, uglavnom uslovaljava lokacija, ali naravno i stanje u kojem se nekretnina nalazi.

Ukoliko stan nije „nalickan“, očekujte da će agencija i kupac obarati cenu. Ovo ide u korist ukoliko ste vi kupac, naravno, ukoliko ste prodavac, cilj vam je da uzmete što veći iznos.

Naravno, bilo da prodajete stan da biste uzeli nešto veće i novije, ili vas je neka muka naterala, podrazumeva se da ne žalite da investirate kako biste nekretninu doveli u savršeno stanje, a i zašto biste, ionako taj stan napuštate.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, a da vas puno ne košta.

Čist stan svima zapadne za oko

Imajte na umu da svaki kupac koji ulazi u stan u kojem je neko živeo obraća pažnju na to kako je taj stan održavan. Retko ko će se odlučiti da kupi nekretninu koju je neko ruinirao, a stanovi u kojima je sve razbacano i nije dovoljno čisto, ostavljaju baš takav utisak. Zato savetujemo da, pre nego što fotografišete stan koji ćete dati na oglas, svakoj ćasi i paru obuće nađete svoje mesto. Ukoliko potencijalan kupac vidi fotografije urednog predsoblja i spavaćih soba, veća je šansa da će tražiti da pogleda vaš stan. Naravno, akcenat dajte i na blistavo čistim prozorima koji će uneti svetlost i toplinu.

Čistoća je definitivno bitna prilikom prodaje. Kada odvedemo klijenta da pogleda objekat, uvek smo brže napuštali one koji su bili zapušteni – otkrivaju za “Alo” u jednoj agenciji za nekretnine.

Zidovi moraju da blistaju

Ista je priča iako kupci nalete na zidove koji su požuteli od duvana ili su ispucali.

Svaki kupac to gleda kao dodatna ulaganja na već postojeću cenu, a to onda u njihovoj glavi košta mnogo više. Recimo, ako je za krečenje potrebno 250 evra, oni odmah to vide kao dodatni trošak od bar 500, 600 evra i to ih odbija – dodaju u agenciji i savetuju prodavce šta mogu sve da urade.

Svesni smo da je maltretiranje da krečite stan u kojem živite i koji je pun stvari, ali eto, uvek možete da se obavežete da ćete okrečiti pre nego što predate ključeve, ili bar da umanjite donekle cenu. Neretko su kupci plaćali punu cenu, ali samo da im prodavci završe „prljav posao“, da ih ne bi i oko toga bolela glava.

Zapuštena kupatila su smrt za žene

Stručnjaci kažu i da je na tržištu sve manje onih koji mogu da daju veću sumu novca, a potom dodatno da ulažu u stan. Takvi kupci gledaju isključivo novogradnju. Najveće investicije u stanu su stolarija, kuhinja i kupatilo. Zato bi bilo dobro da im dodate sjaj.

Kupatilo mora da blista. Ne samo kada je čistoća u pitanju. Ukoliko vam curi vodokotlić, potrudite se da to zamenite pre nego što potencijalni kupci dođu da gledaju stan. Isto tako, oplemenite prostor, dajte neki lični pečat. Jedna baka je svojevremeno prodala stan sa prastarim kupatilom samo zato što je novu vlasnicu oduševila predivno poslaganim peškirima i nekim korpicama u kojoj su bili ukrasni sapuni. Eto, dala je mladoj gospođi ideju kako može da zamaskira ono što je neugledno dok ne sakupe novac za renoviranje – otkrivaju za “Alo” u agenciji.

I dok novogradnja uglavnom obiluje PVC i ALU stolarijom, mnogi kupci i dalje cene drvene prozore, naravno ukoliko su u dobrom stanju. Ukoliko vam prozori i dalje odlično dihtuju, ali se sa njih ljušti boja, organizujte jedan vikend za farbanje stolarije. Ponekad vam za to nisu potrebni profesionalci, već samo malo iskustva i dobre volje.

Iako možda zvuči nemoguće, ulaganja od po nekoliko stotina evra na kraju mogu da rezultiraju “zaradom” od po nekoliko hiljada evra.