"Work and travel“ program međunarodne kulturne razmene studenata omogućava svim redovnim studentima starijim od 18 godina, a mlađim od 30 da na nekoliko letnjih meseci kao adresu svog trenutnog prebivališta navode Sjedinjene Američke Države. Naime studenti koji se prijave na program odlaze u Ameriku da bi nekoliko meseci tamo radili i živeli. „Work and travel“ program jedinstvena je prilika za posetu Americi, ali i rad u njoj. Takvu priliku svake godine odlučuje da iskoristi sve više naših studenata.

 

Odlazak na work and travel program ima dosta prednosti. U ovom tekstu izdvajamo četiri prednosti, odnosno četiri dobra razloga za prijavu na ovaj program.

Zarada kao motiv za prijavu i odlazak na “work and travel“ program

Zarada je vrlo često broj jedan razlog zbog koga se mladi prijavljuju na program „work and travel“. Radeći manje popularne poslove poput konobarisanja, rada u kuhinji, supermarketima i slično učesnici ne mogu da zarade velike sume novca. Međutim, iako su ti poslovi manje plaćeni, za naš standard to i nije tako malo novca.

Najčešće, naši studenti uspevaju da se nakon završetka „work and travel“ programa u Srbiju vrate sa nešto ušteđevine. Mnogi od njih, u želji da zarade što više novca, u toku programa rade na dva radna mesta.

Kroz rad na “work and travel“ programu učesnici stiču radno iskustvo

Još jedna prednost, odnosno čest razlog za prijavu na program „work and travel“ jeste prilika za sticanje radnog iskustva. Mada najčešće nije reč o radnom iskustvu u struci koju učesnici studiraju i kojom žele da se bave u budućnosti, svakako da je ovo iskustvo dragocena stavka u radnim biografijama. Poslodavci znaju da cene svaki trud, a posebno rad i život u nekoj drugoj državi, drugoj kulturi i na nekom drugom jeziku.

Život i rad unutar engleskog govornog područja kao idealna prilika za nadograđivanje znanja engleskog jezika

Kao jedan od uslova koje kandidati moraju ispunjavati da bi se prijavili na „work and travel“ program navodi se i znanje engleskog jezika na srednjem nivou. Odlazak na program za sve kandidate jeste idealna prilika da nadograde i usavrše svoje znanje kada je u pitanju engleski jezik. Naime, kada se živi i radi unutar engleskog govornog područja, hteli ili ne hteli studenti svakodnevno proširuju svoj vokabular i popravljaju akcenat.

Širenje vokabulara i sve prirodniji akcenat zajedno čine da je njihov engleski razumljiviji i bolji. Danas se skoro u okviru svakog oglasa za posao kao jedan od uslova navodi i znanje engleskog jezika.  Ko će prilikom izbora imati više prednosti, kandidat koji je engleski učio u školi ili onaj koji ga je dodatno usavršio živeći i radeću u Sjedinjenim Američkim Državama.

Putovanje po Americi i upoznavanje njene kulture

Prilika za putovanje po Americi građanima naše države ne pruža se često. Zbog toga, po završetku radne sezone, studenti svojih 25 slobodnih dana obično iskoriste za putovanje po američkim metropolama. Osim toga što Ameriku pred kraj “work and travel” programa upoznaju iz turističkog ugla, sve vreme svog boravka učesnici se upoznaju i sa njenom kulturom i svakodnevnim načinom života.