Čiji je 12. mart? LDP i DS ‘u klinču’ oko datuma obeležavanja ubistva premijera Srbije

Demokratska stranka će 12. marta, na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića, organizovati skup na Trgu republike. Ovo je Danasu rečeno u DS kao odgovor na pitanje šta planiraju za 12. mart i da li će poslušati poziv LDP da se tog dana obustave sve predizborne aktivnosti.

LDP je pozvala građane u „Šetnju za Zorana”, ističući da to nije stranačka stvar i kampanja, i pozvala sve političke partije da se na godišnjicu Đinđićevog ubistva uzdrže od bilo kakvih aktivnosti u kampanji.

Stranka Čedomira Jovanovića izašla s pozivom građanima koji poštuju političko nasleđe i rezultate reformske politike Zorana Đinđića da učestvuju u njihovoj šetnji. Građani su pozvani da dođu bez stranačkih obeležja, kako bi se očuvao nadstranački karakter događaja i sprečila njegova zloupotreba u kampanji.

Niko u LDP nije želeo da odgovori na pitanje da li zaista veruju da će ljudi misliti da njihova šetnja nije u svrhu kampanje i da li zaista očekuju da se ostale stranke sklone tog dana i puste liberale da prošetaju centrom grada usred kampanje, a da oni budu pasivni.

Balša Božović, predsednik Gradskog odbora DS u Beogradu, za Danas kaže da će demokrate, kao i svake godine, 12. mart obeležiti odlaskom na groblje, polaganjem venca na mestu gde je Đinđić ubijen, organizovati finale u besedništvu, kao i niz drugih aktivnosti širom Srbije.

– Centralni događaj tog dana biće veliki skup koji će DS organizovati u 18 sati na Trgu republike u Beogradu, koji će početi Zoranovim govorima iz devedesetih – najavio je Božović u razgovoru za Danas.

Što se tiče LDP, Božović navodi da svako ima pravo da na svoj način iskaže poštovanje prema Đinđiću.

– Nama je drago što prema pokojnom predsedniku DS i mnogi drugi pokazuju poštovanje. Tada je vrh LDP bio u DS i siguran sam da i oni imaju odnos prema njemu – naveo je Božović.

Upitan da li će DS učestvovati u „Šetnji za Zorana”, on kaže da su demokrate na desetogodišnjicu ubistva tu bile „jer smo mislili da je to bila prilika da se ne prave politički poeni”. Na pitanje kako vidi poziv LDP da tog dana ne bude kampanje i da li je to u stvari kampanja LDP, on kaže da to treba pitati njih.

– Mi to ne radimo u predizborne svrhe. 12. mart je mogao da bude i posle izbora, da su raspisani kada ih je DS tražila – zaključio je Balša Božović.

Goran Knežević, potpredsednik SNS, za Danas kaže da naprednjaci još nemaju zvaničan stav o tome šta će raditi 12. marta.

– Ako bude postignut konsenzus stranaka oko prekida kampanje, kako predlaže LDP, naravno da će i SNS taj dogovor poštovati. Međutim, postavlja se pitanje zašto baš sada i zašto na taj način, jer postoji puno načina na koji se izražava poštovanje prema nekome – naveo je Knežević.

Vladimir Goati, politički analitičar, ocenio je za Danas da se pozivu LDP nema šta prigovoriti.

– Morao bi čovek da bude sitničav i da traži dlaku u jajetu da bi rekao da je njihov poziv na skup preuranjen ili u cilju kampanje. To je poziv na podsećanje na tragičan dan najvećeg ljudskog gubitka u demokratskoj Srbiji i taj poziv bio bi dostojan pohvale pa čak i da je došao od SNS ili DSS – smatra Goati.

Na pitanje Danasa hoće li ostale stranke prihvatiti taj poziv i obustaviti svoju kampanju, dopuštajući LDP da se prošeta, on kaže da je teško predvideti odgovore partija.

– Verovatno će njihov odgovor biti – poziv prihvatamo, ali je preuranjen, ali je to u predizborne svrhe… Ako ga prihvate ili ne, njihovo ponašanje će svakako biti indikativno – zaključio je Vladimir Goati.loading...