Čim je pomenula smenu Selakovića i nju hoće da ‘skinu’

Odbor za borbu protiv korupcije Transparentnost zatražio je danas hitno smenjivanje direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Tatjane Babić zbog mnogobrojnih nepravilnosti u radu Agencije koje je ustanovila budžetska inspekcija.

– Tražimo da se Tatjana Babić hitno smeni zbog propusta, a Ministarstvo pravde pozivamo da se hitno angažuje kako bi se koruptabilne odredbe izbacile iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije – rekao je predsednik Odbora Mario Spasić na konferenciji za novinare u Medija centru.

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je ranije danas smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića, a Spasić je dva sata kasnije zakazao konferenciju za novinare na kojoj je uglavnom ponovio ranije iznete navode Odbora na račun Agencije.

Upitan da li je poziv Agencije na smenjivanje Selakovića razlog za zakazivanje konferencije, Spasić je odgovorio da za to nije ni znao jer se ceo dan bavio izveštajem budžetske inspekcije.

Na pitanje kako je onda uspeo da hitno zakaže konferenciju za novinare čim je Agencija pozvala na smenjivanje Selakovića, Spasić je odgovorio da je to namerno učinio u petak jer ne bi voleo da ga neko do ponedeljka pozove i kaže mu da ne objavi navode iz izveštaja
budžetske inspekcije.

– Svi znaju da Mario Spasić nije ničiji čovek. Ja dovodim u pitanje integritet Agencije da u ovakvom funkcionisanju bilo kome drži pridike. Kada sam dublje ušao u analizu rada Agencije video sam da kritike koje dolaze na njen račun više nisu bez osnova – rekao je
Mario Spasić.

Spasić je naveo da je u izveštaju budžetske inspekcije pokazao da je za kupovinu zgrade u samom centru Beograda u kojoj je smeštena Agencija uzet kredit od 450 miliona dinara, koji će otplaćivati svi građani, a da prethodno nije obavljena procena vrednosti zgrade, dok
je kasnija procena pokazala da je zgrada vredi 468 miliona dinara.

Mediji su ranije objavili da je zgrada kupljena od Srbijaprojekta, čiji je jedan od vlasnika Branka Naračić, supruga Milana Narančića Limuna, za koga je policija u beloj knjizi navela da je povezan sa zemunskim kriminalnim klanom.

– Kupovina zgrade u Carice Milice 1 je ozbiljan kriminal, a oni koji su odlučivali o tome i dalje sede u Agenciji – ocenio je Spasić.

Spasić je rekao da je Tatjana Babić u sukobu intesa, da je najbliža saradnica članova odbora Zorana Stojiljkovića i Čedomira Čupića, a da joj je kuma na mestu pomoćnika direktora Agencije.

Ponovio je i da su u Agenciji zapošljavani ljudi bez potrebnih kvalifikacija, a da su neki od njih napredovali za 15 platnih razreda za svega dve nedelje.

Agencija koristi veliki novac od stranih donacija za povećanje svojih kapaciteta, a nema detaljnih izveštaja o tome kako je taj novac utrošen i nikome ne bi trebalo verovati na reč, rekao je Spasić.loading...