Prosvetari, ko i celokupn javnost, zgroženi su samohvalisanjem ministra koji je u svom mandatu uspeo sve, osim da radi svoj posao.

Ministar prosvete Srđan Verbić ne ustručava se da sam sebi daje komplimente, uprkos očajnim rezultatima.

– Biću neskroman kada se priča o oceni, ali ja pričam o oceni za trud. Znam rezultate i znam koliko smo promenili obrazovni sistem. Najvažnije je da se radi i verujem da smo ja i moj tim mnogo uradili bez obzira na cenu. Verujem da nas i u 2015. godini očekuju konkretni pomaci. Mislim da se ocena daje i za trud – rekao je nedavno Verbić i time izazvao zgražavanje prosvetnih radnika, koji kažu da on, zbog toga što je pun sebe, ne vidi krucijalne probleme u prosveti koje treba da rešava.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić napominje da Verbić nije ništa uradio.

– Očigledno je da je on pun sebe i da ima osobinu da misli da je naj, naj… Bilo koji prosvetni radnik dao bi mu ocenu između jedinice i dvojke. Većina radnika iz obrazovanja dala bi mi jedinicu, veliku odavde, od centra Beograda do Avale. Zašto? Nikakve konkretne predloge nismo čuli od njega, niti je uradio bilo šta konkretno – kaže Antić za Naše Novine.

– U štrajk prosvetnih radnika, koji traje od 17. novembra, umešao se gospodin miritelj iz Agencije za mirno rešenje sporova. S obzirom na to, očigledno je da Verbić ne zna šta znači struka, nastavnik i obrazovno – vaspitni proces u školama. Nikad nije držao dnevnik, niti ušao u učionicu, nikada nije radio sa đacima. Pa on može da smatra i da je dobar novinar ili cvećar, ali nikada taj posao nije radio – navodi dalje Antić.

Rezultati rada Srđana Verbića:

– Štrajk prosvetnih radnika koji preti da praktično anilira celu godinu.

– Katastrofalno stanje u visokom školstvu, koje je rezultiralo blokadom rada Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, kao i u čestim opsadama pojedinih državnih fakulteta od strane studenata.

– Neuspelo “krpljenje” Zakona o visokom školstvu.

– Odavanje državnih tajni, u saradnji sa svojim savetnikom Milovanom Šuvakovim, između ostalog slanjem nacrta zakona o kojima vlada još nije raspravljala na mnogobrojne adrese u inostranstvu.

– Zataškana afera o Verbićevom sumnjivom doktoratu, koji je, kako se pokazalo, u obimu boljeg seminarskog rada studenta druge godine.

– Potpuni prekid saradnje sa Beogradskim univerzitetom.

– Narušeni odnosi sa drugim državnim i privatnim univerzitetima.

– Potpuno razbijanje obrazovnog sistema Srbije.

 loading...