DA GODINE NE BUDU PROBLEM: Kako treba da izgledaju društvene aktivnosti u domovima za stare?

Kalemegdan Beograd Penzioneri
Pixabay.com

Vreme provedeno u nekom domu za stare treba uvek da bude ispunjeno različitim vrstama aktivnosti, koje su prilagođene gotovo svim korisnicma doma. Dom za stare treba uvek da se trudi da pronalazi nove društvene aktivnosti, zanimljive i jednostavne.

 

Kada nekog smestite u dom, ni taj neko, a ni vi ne očekujete da on samo sedi tamo po ceo dan i ne radi ništa. Koliko je važno posvetiti pažnju korisnicima doma, znaju svi oni koji rade na takvim mestima. Svi korisnici traže pažnju, traže zanimaciju. Jedna od boljih stvari jeste ta što oni mogu da se druže, sklapaju prijateljstva i na taj način provedu što bolje dane u domu.

Društvene igre – slagalica, šah, karte, mice, ukrštenice

Svi vole društvene igre. Ovo uvek treba da postoji u staračkim domovima i da bude dostupno u svakom trenutku kako bi korisnici mogli da se zanimaju onda kada oni žele. Ne mora posebno da se određuje vreme za ove društvene igre, već to treba da bude lični izbor korisnika.

Korisnik treba da zna da uvek ima mogućnost da igra šah, karte itd. Možete otići i korak dalje i nabaviti i različite vrste društvenih igara, za koje većina nije čula. To će svim korisnicima biti jako zanimljivo.

Kreativne radionice

Kreativne radionice su jedan jako dobar način da podstaknete vaše korisnike na određenu vrstu akcije. Organizujte bar jednom nedeljno u domu za stare neke vrste radionica. Naime, može se organizovati radionica crtanja, pravljenja kolaža, radionica u vezi sa dekupaž tehnikom. Za ovo zaista nisu potrebna mnogo velika ulaganja ni sredstva, a svim korisnicima će to značiti.

Dobro bi bilo da sve ono što korisnici stvore na tim radionicama ostane kao deo koji će krasiti dom za stare. Na taj način pokazujete da cenite njihov trud, rad, talenat, kreativnost, a sa druge strani oni se osećaju kao kod svoje kuće, jer prostor oko njih krasi nešto što je njihovih ruku delo i u šta su oni uložili svoj trud.

Organizovanje kvizova i takmičenja

Ovo je jedna vrlo interesantna aktivnost koja se primenjuje u domovima za stare. Na taj način korisnici se pokreću na jedan sasvim drugi način. Ovo je prilično zanimljiva aktivnost kako za korisnike doma za stare, tako i za sve zaposlene. Postoji mogućnost organizovanja I određenih vrsta nagrada i slično, kako bi sve to delovalo mnogo zabavnije.

Izleti i šetnje

Za  sve one kojima zdravstvne mogućnosti to dozvoljavaju trebalo bi da se održavaju izleti i povremene šetnje. Dobro je da se izleti organizuju i van grada u kojem se dom nalazi. Korisnici veoma vole ove vrste aktivnosti, jer im prija promena mesta. Naravno za ove vrste aktivnosti će vam biti potrebne posebne dozvole. Sa druge strane, uvek možete da izvdete korisnike u šetnju u obližnji park, pored reke, po gradu. I to može d aim prija jednako kao izleti.

Slavlje i žurke

U domovima za stare se obavezno slave i svi verski i državni praznici. Takođe, u domovima za stare se proslavljaju i rođendani, možda I neke godišnjice. Potrebno je samo da se ostvari dobar kontakt između osoblja i korisnika. Tada možete neke korisnike da iznenadite i kada im nije rođendan, već na neki datum koji njima posebno znači u životu.