DA LI ĆE KIŠA UTICATI NA IZBORE? Što je vreme gore, to veća izlaznost

Izbori
Wikipedia/Rama

Kiša i ružno vreme, koji su najavljeni na dan održavanja izbora, pogodovaće većoj izlaznosti birača. Tako bar kaže statistika.

 

Loše vremenske prilike u mnogim zemljama utiču na izbornu apstinenciju, ali ne i u Srbiji. Naime, pokazalo se da je kod nas najveća izlaznost zabeležena upravo kada je bilo loše vreme.

To je bio slučaj sa parlamentarnim izborima u januaru 2007, kad je, po kiši, na birališta izašlo 60,6 odsto građana. Slično se dogodilo i 2003. Sa druge strane, najmanja izlaznost od 1990. bila je na izborima 2014, koji su praktično održani u idealnim vremenskim uslovima – (oko 53 odsto).

– Izlaznost u Srbiji manje zavisi od vremenskih prilika, a više od toga kako su izbori predstavljeni, koliko su važni i da li se birači opredelju za ili protiv nečega. U zemljama visoke političke kulture vremenske prilike više utiču na raspoloženja birača da izađu na izbore, nego kod nas – kaže za “Blic” Bojan Klačar iz Cesida.

Naučnici su u SAD u petogodišnjem istraživanju dokazali da loše vreme u Americi utiče na njihove glasače i da u tim uslovima glasaju mahom samo najposvećeniji birači. U Velikoj Britaniji reakcija glasača je obrnuta – izlaznost se povećava svaki put kada na dan izbora pada kiša.

Da se Srbi u tom pogledu ponašaju slično kao i Britanci, kaže psiholog Zoran Milivojević.

– Građani Srbije bi lepo vreme radije iskoristili za izlazak u prirodu i druženje sa prijateljima, nego za odlazak na glasanje – Zoran Milivojević

On ističe da bi loše vreme trebalo pozitivno da utiče na izlaznost, jer ljudi sede kod kuće, gledaju televizor i mentalno se uključuju u izbornu atmoferu i motivišu da odu na biračka mesta.