Da li ima mesta za poboljšanja? ZAKON O PLATAMA na skeneru

Novčanik
Pixabay.com

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta kojoj prisustvuje premijer Aleksandar Vučić počela je danas oko 11:30 sati, a jedina tačka dnevnog reda je Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

 

Na sednici osim članova Kolegijuma Saveta, učestvuju i ministri Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Nikola Selaković.

 
Po završetku sednice, kako je predviđeno, biće održana konferencija za novinare.

Predsednik Sindikata javne uprave Njegoš Potežica rekao je uoči početka današnje sednica SES-a da je to praktično nastavak jučerašnjeg sastanka.

On je rekao da nije veliki optmista da će se naći rešenja po svim pitanjima i naveo da je predlog sindikata da se obriše član 37 u kome se, kako je kazao, navodi da će određena materijalna davanja radnicima biti obezbeđena ako za to budžetom budu predviđena sredstva.

Ova evropska država planira da SVIM GRAĐANIMA DA PLATU, BEZ OBZIRA DA LI SU ZAPOSLENI

To se, kako je kazao, uglavnom odnosi na jubilarne nagrade, još neka slična davanja, ali i minuli rad.

Sindikati traže da se ispoštuju svi njihovi zahtevi, pre svega oni koji se odnose na rešenja za topli obrok i regres, kao i u vezi osnovice za rad u jedinicama lokalne samouprave.

Takođe su rekli da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih, da će se zalagati da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih koja su garantovana Zakonom o radu.

Sindikati javnog sektora su pre tri dana jednočasovnim štrajkom upozorenja izrazili nezadovoljstvo predloženim rešenjima u Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kazala je ranije da Zakon o platama može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu.

Ona je rekla da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona i da predloženi sistem veoma liči na sisteme sa napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.