Da li je NAĐA HIGL dobila priznanje kog se odrekla? Evo šta na njen zahtev kažu GRADSKE VLASTI PANČEVA

Nađa Higl
sr.wikipedia.org/wiki/Нађа_Хигл

"Ja zaista ne znam. Ja sam te godine bila toliko u treninzima, na pripremama i sva priznanja su primali moji roditelji", rekla je Nađa Higl.

 

Nekadašnja svetska prvakinja u plivanju Nađa Higl odrekla se titule počasne građanke Pančeva, zbog činjenice da taj grad nije podržao njen projekat otvaranja škole plivanja. Međutim, u lokalnoj samoupravi kažu da su iznenađeni takvim izjavama, jer Nađa Higl nikad nije ni bila počasna građanka Pančeva, piše N1.

– Nikad nisam imala priliku da se zaposlim u svom gradu, a sada nemam priliku da, zbog svog razmišljanja koje je suprotno nečijem razmišljanju, otvorim svoju školicu plivanja – rekla je Nađa Higl, bivša svetska prvakinja u plivanju.

Gradonačelnika Pančeva izjava šampionke je zbunila. On kaže da Nađa Higl nikad nije ni dobila priznanje kog se sada odriče.

– Ona nije nikad dobila nagradu ni počasnog, ni zaslužnog građanina Pančeva. Nađa Higl je nosilac novembarske nagrade grada Pančeva. Novembarska nagrada podrazumeva određenu diplomu koju dobija za ostvarene rezultate u sportu i određenu novčanu nadoknadu – rekao je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Osvajačica svetskog zlata tvrdi da je dobila i novembarsku nagradu, ali i priznanje počasne građanke, ali kaže, ne može da se seti da li ga poseduje.

– Ja zaista ne znam. Ja sam te godine bila toliko u treninzima, na pripremama i sva priznanja su primali moji roditelji – dodaje.

Odnose između lokalnih vlasti i porodice Higl uzburkala je Nađina želja da na gradskom bazenu otvori školu plivanja. Novac, međutim, nije dobila jer, kako kaže prvi čovek Pančeva, škole plivanja jednostavno – još uvek nema.

– Mi ove godine nismo dodeljivali sredstva jer Plivački klub “Tamiš” nema nijednog člana osim Nađe i Sebastijana Higla, znači nema nijednog aktivnog takmičara – kaže gradonačelnik Pančeva.

Inače, bivša šampionka nakon osvajanja svetskog zlata uplivala je i u političke vode, tačnije Demokratsku stranku, koju je napustila i trenutno je samostalna odbornica u skupštini Pančeva. Upravo u toj činjenici vidi potencijalni razlog za uskraćivanje podrške.

– Ukoliko se ne prikloniš nekome, nećeš dobiti ništa. Ili ćeš dobiti znatno manje nego što zaslužuješ. I verujem da svi sportisti na neki način vide da su uslovljeni nekom podrškom – rekla je Higl.

U gradu kažu da je novac iz lokalne kase dobilo svih 155 sportskih klubova u Pančevu, koji, za razliku od Nađinog, imaju upisane članove.