Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija i da su umesto kritika na njegov račun poslednjih dana izrečene najružnije lične diskvalifikacije.

– Ovde se ktitičari smatraju izdajicama – rekao je Janković za televiziju N1 i istakao da bi trebalo da se aktiviraju širi kontrolni mehanizmi kao što je Skupština Srbije.

Na pitanje na osnovu čega je izjavio da ima saznanja da Vojnobezbednosna agencija (VBA) prikuplja podatke o liderima sindikata i političkim partijama, Janković je odgovorio da je do njih došao na osnovu dokumenata i izjava građana od kojih neki rade u službama.

– Nema zakonske osnove koja može dozvoliti da VBA prikuplja podatke o sudijama. Ako postoji sumnja da je neki sudija korumpiran onda to radi policija i civilna služba ali ne VBA.To važi i za lidere političkih partija. Ako su tačna saznanja ona ne mogu biti opravdana zakonom – rekao je ombudsman.

On je rekao da je predsednika Srbije Tomislava Nikolića obavestio o svemu, pre nego što je izašao u javnost.

– Imamo parlamentarni odbor koji kontroliše zakonitost u primeni tajnih mera. Ombudsman kontroliše zakonitost i pravilnost, Državna revizorska institucija kontroliše trošenje novca, Šabić (Rodoljub, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o licnosti)- dostavljanje informacija. Onog momenta kad kontrolisani bira ko će i kada da ga kontroliše, kontrole više nema – ocenio je Janković.

SNS: Utvrditi da li je Jankoviću ugrožena bezbednost

Srpska napredna stranka pozvala je nadležne organe da spreče narušavanje bezbednosti Jankovića ako je on zaista ugrožen. Poslanik SNS Milovan Drecun rekao je da je za njegovu stranku neprihvatljivo da se zaštitnik građana koji radi veoma odgovoran posao, oseća nebezbedno. Povodom izveštaja ombudsmana u kojem navodi da ima saznanja da je ojnobezbednosna agencija nezakonito prikupljala podatke o liderima sindikata i političkim partijama, Drecun je rekao da “sve takve tvrdnje treba proveriti i videti koliko ima istine u tome”. “I sam gospodin Janković se ogradio. Ali, najpre bi trebalo proveriti da li je od 2008. do 2012 godine bilo takvih nedozvoljenih aktivnosti prema pripadnicma tadašnje opozicije, odnosno SNS, pojedinim njenim članovima, uključujući i mene”, rekao je Drecun.loading...