Da li se i kako kontroliše hrana u školama?

Veterinarska inspekcija saopštiće u narednih nekoliko dana rezultate analize potencijalnih izazivača trovanja učenika Osnovne škole 'Stevan Sremac' u Borči.

Trinaestoro osnovaca je utorak primljeno u bolnicu zbog stomačnih tegoba, a pretpostavlja se da je uzrok lakšeg trovanja hrana ili sok.

– Veterinarska inspekcija izvršila je neophodne analize, a rezultati će biti poznati u narednih par dana – rečeno je agenciji Beta u toj inspekciji.

Prema rečima portparola Instituta za majku i dete Radoja Simića, jedanaestoro učenika koji su zbog stomačnih tegoba juče primljeni u tu zdravstvenu ustanovu sada je dobro i sinoć je pušteno kući.

– Srećom, reč je o lakom trovanju, uzrok ne znamo, da li je reč o hrani, soku… Uzorci se uzimaju na izvoru (u školi), mi nismo imali dovoljno materijala za to – rekao je Simić.

Dvoje učenika primljeno je u bolnicu „Dr Olga Popović Dedijer”, a prema rečima načelnika te bolnice Vojislava Lekića, takodje je reč o lakšim stomačnim tegobama.

Sanitarna inspekcija juče je donela rešenje o privremenoj obustavi rada pekare iznajmljenog objekta u školi „Stevan Sremac”, za koji se sumnja da je izvor zaraze učenika. Reč je o pekari Vir koja je zatvorena do daljnjeg.
– Tek kada se utvrde sve okolnosti ovog incidenta znaće se i sudbina ovog iznajmljenog objekta koji se nalazi u okviru školi – kaže gradska sekretarka Snežana Đurić.

– Koleginica je utvrdila da higijenski uslovi nisu zadovoljavajući, što naravno ne znači da su se deca otrovala baš tu, ali taj neki prvi vizuelni pregled nam daje takvu situaciju. Naravno izašla je i republička sanitarna i republička veterinarska inspekcija i uradile su u skladu sa svojim nadležnostima preglede. Ti rezultati nisu još uvek gotovi, očekujemo ih odmah posle praznika, to je za dva do tri dana – objašnjava Đurićeva.

Inspektori su obišli i privatne objekte brze hrane u okolini škole, a na teren je izašla i epidemiološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ispitano je sanitarno-higijensko stanje tih objekata i izvršen nadzor nad zaposlenima u objektima, a po dobijanju rezultata analize znaće se uzrok trovanja dece. Jučerašnji slučaj inače nije prvi put da se deca masovno otruju hranom u školi. U oktobru prošle godine, više od 90-oro dece otrovalo se hranom kojom je škole snabdevao restoran „Zlatno zvono”.

Sekretarka Đukić kaže da su potrebne češće i strože kontrole, pogotovo tih prodajnih mesta u okviru škola i u neposrednoj blizini škola.

Nadležni su i kod prtehodnog trovanja najavljivali hapšenja i kazne. Međutim, restoran Zlatno zvono je samo izgubio posao snabdevanja škola hranom, dok je protiv vlasnika podneta prekršajna prijava.