DA, TO JE MOGUĆE U SRBIJI! Kako ići kod privatnog lekara POTPUNO BESPLATNO?

Lekar Stetoskop
Pixabay.com

Ako ne možete da zakažete specijalistički pregled u državnoj klinici u razumnom roku, možete besplatno da odete i da se pregledate u privatnoj ordinaciji, kako piše "Srbija danas".

 

Jedan od najvećih problema na koje se pacijenti žale je zakazivanje specijalističkih pregleda po nekoliko meseci unapred.

LIČNI UGAO: Zašto je vakcinacija rezultat poverenja i autoriteta

Ono što većina ne zna, je da postoji uredba da, ukoliko vam u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled, od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mesec dana mora da refundira novac.

“Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za 6 meseci. Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata”, kaže dr Vesna Jovanović, a prenosi “Srbija danas”.

OVO JE NAJSTARIJI KORISNIK FEJSBUKA U SRBIJI: Evo kako se snalazi na društvenoj mreži

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu. Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar. Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.