Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije uticala na uslove po kojima će lider Srpske radikalen stranke Vojislav Šešelj biti pušten iz pritvora Haškog tribunala i da Hrvatska po tom pitanju ne može da deli lekciji Srbiji.

– Vlada Srbije je u smislu saosećanja i ljudskih prava dala garancije Šešelju. Kada je reč o politici Vojislav Šešelj nije nikakav faktor da bi naša vlada morala da zauzima stav o njemu – rekao je Dačić na izbornoj skupštini stranke Jedinstvena Srbija u beogradskom „Sava” centru. On je pozvao političare u Hrvatskoj da zajedno sa srpskim liderima smiruju tenzije, a ne da ih podstiču.

– Ne mogu da nam dele lekcije zemlje koje ne mogu da očuvaju deset ćiriličnih tabli u Vukovaru – istakao je Dačić. On je ocenio da danas u Srbiji niko ne veruje u Šešeljevu politiku i da je to politika prošlosti. Ponovo je stav da je sud u Hagu, politički sud koji treba ukinuti. Hrvatski Sabor priprema deklaraciju kojom bi se osudilo puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja, kao i njegovi politički istupi, koje će poslati u Brisel.

Kako je najavljeno, preko hrvatskih evroposlanika incijativa koja bi se poslala u Birsel trebalo da rezultira donošenjem rezolucije o Šešelju.