Dačić: Hrvatska nema pravo da deli lekcije Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije uticala na uslove po kojima će lider Srpske radikalen stranke Vojislav Šešelj biti pušten iz pritvora Haškog tribunala i da Hrvatska po tom pitanju ne može da deli lekciji Srbiji.

– Vlada Srbije je u smislu saosećanja i ljudskih prava dala garancije Šešelju. Kada je reč o politici Vojislav Šešelj nije nikakav faktor da bi naša vlada morala da zauzima stav o njemu – rekao je Dačić na izbornoj skupštini stranke Jedinstvena Srbija u beogradskom „Sava” centru. On je pozvao političare u Hrvatskoj da zajedno sa srpskim liderima smiruju tenzije, a ne da ih podstiču.

– Ne mogu da nam dele lekcije zemlje koje ne mogu da očuvaju deset ćiriličnih tabli u Vukovaru – istakao je Dačić. On je ocenio da danas u Srbiji niko ne veruje u Šešeljevu politiku i da je to politika prošlosti. Ponovo je stav da je sud u Hagu, politički sud koji treba ukinuti. Hrvatski Sabor priprema deklaraciju kojom bi se osudilo puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja, kao i njegovi politički istupi, koje će poslati u Brisel.

Kako je najavljeno, preko hrvatskih evroposlanika incijativa koja bi se poslala u Birsel trebalo da rezultira donošenjem rezolucije o Šešelju.loading...