Dačić: Ima nečeg sumnjivog u povratku Šešelja

Sumnjive su okolnosti pod kojima je Šešelj pušten iz Haga, kaže Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za današnji “Blic” da Srbija neće menjati politiku prema Americi.

Na pitanje da li je to što priča ministar Aleksandar Vulin, da je povratak lidera radikala Vojislava Šešelja zapravo igra SAD i da li će Srbija menjati politku prema Americi, Dačić je rekao: “Ne”.

Prema mišljenju Dačića, mnogo toga o čemu je Vulin govorio, može da se izdvoji kao logično razmišljanje, kao što su okolnosti u kojima je Šešelj pušten.

– Za ove dve-tri godine, desetak puta sam razgovarao s Haškim tribunalom tražeći da ga puste. Nikad nisu hteli to da urade, stalno su postavljali neke uslove koje, opet, on nije hteo da prihvasti. Sada je to bilo, praktično, bez ikakvih uslova, a čim je došao rekao je da neće dobrovoljno da se vrati. To stvara sumnju da i u njegovom odlasku i u dolasku ima nečeg drugog – kaže Dačić.

Na pitanje “Blica” da li je uopšte moguća strateška opredeljenost ka Istoku, Dačić je rekao da misli da je to nemoguće i da Rusija nije nikada od kada je on u politici postavljala dilemu zašto Srbija ide u EU.

Oni (Rusija) misle da nećemo imati mnogo sreće u tome, ali nemaju ništa protiv, dodao je Dačić.

– Lično sam, kao premijer, pitao predsednika Putina da li razmišljaju o tome da Srbija treba da bude članica Evro-azijskog saveza. Čovek me je pogledao i rekao, da to nije moguće, ni geografski. Pitam za BRIKS, on (Putin) kaže, to su bogate zemlje – naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo i da je pitao da li je Rusija zainteresovana za vojne baze, a da je dobio odrečan odgovor.

Naše bratstvo sa Rusijom je tradicionalno, vojno želimo da budemo neutralni, a u političkom smislu naš interes je da budemo član EU, zaključio je Dačić.