Dačić: Ne očekujemo olakšice na putu ka EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Dubrovniku da Srbija očekuje da svaka zemlja u procesu proširenja Evropske unije napreduje prema učinku i ostvarenim reformama.

– Ne očekujemo olakšice u tom procesu, ali smatramo da bi bilo kontraproduktivno insistiranje na veštačkom ujednačavanju tempa evropskih integracija država aspiranata – rekao je Dačić na skupu „Croatia forum 2014″.

Dačić je izrazio očekivanje da će države regiona nastaviti da se međusobno podržavaju i da će očuvati i jačati trend solidarnog pristupa na putu evropskih integracija.

Na panelu „Evropska integracija zapadnog Balkana: sličnosti i razlike” šef srpske diplomatije je ocenio da su „proširenje i jačanje unutrašnjih struktura Unije komplementarni procesi, koji u sinergiji doprinose prosperitetu kako dosadašnjih članica Unije, tako i država u procesu pristupanja”.

Dačić je ukazao da je realnost evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana sasvim drugačija jer se na početku pregovora otvaraju najteža poglavlja, ali i jer se „pored spremnosti država kandidata za članstvo, ‘u igru’ sve više uvode i kategorije kao što
su ‘zamor od proširenja’ i ‘sposobnost apsorpcije'”.

On je naglasio da je „uprkos svim razlikama i sličnostima, korist za sve učesnike procesa EU integracija nemerljiva, imajući u vidu civilizacijski aspekt, izgradnju demokratije, podsticanje privrednog rasta i stvaranje sigurnog bezbednosnog okruženja” i da je zato
važno da se proces EU integracija regiona razvija u pozitivnom smeru.

Istovremeno je međutim upozorio i da vrednosti i koristi evrointregracija u zemljama koje teže članstvu u EU mogu biti dovedene u pitanje ukoliko bi se proces proširenja Unije odlagao.

Dačić je rekao i da je „evropska perspektiva bila ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine” i da je „uspešnost ovog dijaloga pokazala da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu za Zapadni Balkan”.

Pored rešavanja kriza i doprinosa bezbednsoti regiona, Dačić je kao pozitivne strane procesa evrointegracija naveo i uticaj na razvoj privrede kao i solidartnost i podršku u slučjaveima elementarnih nepogoda i nepredviđenih okolnosti.