Dačić o Šešelju: ‘On je tek humanitarni problem’

Ministar Ivica Dačić ocenio je, povodom tvrdnji da bi povratak lidera radikala Vojislava Šešelja mogao destabilizovati Srbiju, da neko ko je 11 godina u pritvoru ne može biti, bar ne više, političko pitanje za Srbiju.

Dačić je istakao da je Šešelj danas “tek humanitarni problem”.

– Šešelj će destabilizovati Srbiju? Pa, on je bolestan čovek! – rekao je Dačić u intervjuu za Jutarnji list, prema delovima koje je taj zagrebački dnevnik večeras objavio na svom sajtu.

Uoči skore posete Zagrebu na pitanje zašto Srbija još nije imenovala ambasadora u Hrvatskoj, Dačić je odgovorio da je nasledio stanje u kojem u desetak ambasada širom sveta Srbija nije imala ambasadore, među ostalim u SAD, Kini, Nemačkoj, Hrvatskoj.

Cilj je, kako je naglasio, da se do nove godine postave svi ambasadori, pa i ambasador u Hrvatskoj, ali i generalni konzul u Rijeci.

Dačić je naglasio da od svoje posete Hrvatskoj pre svega očekuje da “odnose nastavimo graditi ne na emocijama, koje su po pravilu, bilo da su pozitivne ili negativne, prepreka raciju, već da počnemo prepoznavati međusobne interese i dopustimo da oni budu temelj naših odnosa”.

Srbi i Hrvati, potomci slavenskih plemena koja su naselila Balkan, treba konačno da prestanu da se ponašaju kao plemena i iz svojih odnosa izbace sve ono plemensko, pagansko, što je prepreka razvoju, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pojednostavljeno, pitanja ljubavi i mržnje, s kojima, pod ruku, ide prebrojavanje silnih žrtava, prebacivanje krivice i traženje zadovoljštine, treba svoje mesto da ustupe normalnim, životnim i, evropskim pitanjima – šta možemo razmenjivati, kako jedni drugima olakšati život i šta jedni drugima možemo ponuditi i prodati.

I kad dođem u Hrvatsku, očekujem da upravo ta promena pristupa bude glavni rezultat poseta, poručio je Dačić.