Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio da je principijelan stav Srbije da kosovske vlasti ne mogu da iskoriste prodaju kombinata Trepča, a da ne obeštete Srbiju.

Nameru Prištine prema Trepči je ocenio kao nedopustivu nacionalizaciju.

– Naš interes je postizanje dogovora, ali ne možemo da prihvatimo takvu vrstu jednostrane odluke koja donosi i političku i materiajalnu štetu – kazao je Dačić u intervjuu italijanskoj agenciji Nova uoči sastanka sa šefovima diplomatija Italije i Albanije u Rimu.

On je podsetio i da je u poslednjih 15 godina Srbija “platila više od 500 miliona evra” javnog duga Prištine.

Kosovska predsednika Afitete Jahjaga danas je u intervjuu istoj agenciji rekla da je “Trepča javno vlasništvo Kosova” i da se to pitanje može rešavati “isključivo u skladu s kosovskim ustavom i zakonima”.

Ali, Dačić je odgovorio da “oni smatraju da je sve što se nalazi na Kosovu, njihovo vlasništvo. To je kao da mi danas odlučimo da je Fijat u Kragujevcu u potpunosti naš. Naravno, to može tako da se radi, ali ne u civilizovanim zemljama. To se zove nacionalizacija”.

Ministar je rekao da će predmet pregovora u Briselu biti i druga preduzeća i objekti u javnom vlasništvu, ne samo taj kombinat.loading...