Dačić se naljutio: Nikog ja nisam štitio, Mihajlovićeva bolje neka pita Vučića

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je danas optužbe ministarke i potpredsednice SNS Zorane Mihajlović i naveo da ona očigledno nije obaveštena o dešavanjima dok je on predvodio resor unutrašnjih poslova.

– Ne želim da raspravljam o pojedinačnim izjavama. Gospođa Mihajlović je očigledno neinformisana o dešavanjima, neka pita svog predsednika stranke (Aleksandra Vučića) – rekao je Dačić novinarima nakon susreta sa šefom diplomatije Vatikana Dominikom
Mambertijem.
Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović ocenila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem trpelo, jer u njemu nisu sprovođenje reforme.
– Vrlo je teško biti premijer i rukovoditi ministarstvom. Tako da verujem da je MUP sasvim sigurno trpeo, u smislu nesprovođenja reformi. To nije nikakvo opravdanje, ali očito da se nije vodilo računa – kazala je Mihajlović za dnevni list „Politika”.
Dačić je kazao da se od početka zalagao za reforme u MUP-u.
– Od početka svi u ovoj zemlji znaju da sam tražio da se ti ljudi u policiji promene. Ja nisam adresa za tako nešto, to nije korektno, ali šta da radim, ona je to radila i dok sam bio premijer – rekao je Dačić.

Predsednik SPS je bio ministar unutrašnjih poslova i u vladi sa DS od 2008. do 2012. godine, a tu dužnost vršio je i u vladi sa SNS od 2012. do izbora 2014. godine kada je bio i premijer.

Dačić je dodao da nije u redu da neko preko njega vraća sebe na političku scenu, sa temama koje više nisu aktuelne.

– Ja nisam upravljao policijom jer mi nisu dali. Nisam mogao da promenim te ljude u policiji jer je o tome morala da odluči vlada, a za to nije postojala politička volja i tako je bilo od početka do kraja – rekao je on.

Dačić je kazao da nije on branio od smenjivanja policijske generale koje su smenjeni prošle nedelje.

– Šta, da ih nisam ja branio? Uostalom, i vi (novinari) nemate pravo da me to pitate. Svi ste vi bili za očuvanje tog policijskog vrha. Kada sam ja to hteo da sprečim, svi ste služili njima da objavljujete tekstove koje su vam davali. Ko vam je davao te tekstove? Kad sam hteo da smenim policijski vrh nastala je afera Banana – rekao je Dačić.

U toj aferi Dačić je doveden u vezu sa članom kriminalnog klana Darka Šarića, Radoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana.

Dačić je kazao da je pogrešio jedino što sam pristajao da ne bude promena u policiji, ali da je to činio iz želje da opstane dogovor sa bivšim liderom DS Borisom Tadićem.