Dačić: Stvarno mislite da Mrkonjić zna da se prikači na Tviter?

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas da njegova stranka ima interes da preživi ovaj period i pronađe svoje mesto na političkoj sceni, a da ako neko u SPS ima suprotne stavove od njegovih i stavova Vlade treba da mu izađe na crtu na kongresu stranke.

Gostujući u emisiji „Kažiprst” na TV B92, Dačić je rekao da je uveren da kada bi se danas u SPS glasalo o odlasku u opoziciju, da bi ishod bio jasan – svi bi bili za ostanak u Vladi.

– Sad da odemo u partiju, pitamo da li hoće da ruše vlast i odu u opoziciju, šta mislite kako bi glasali? Pa ne budite smešni. SPS treba da bude u vlasti ne da bi ostvarivao svoje ciljeve, već da bi radio nešto korisno, a to je jedini način da se afirmativno predstavite javnosti – naveo je on.

Manite se Če Gevare

On je u vezi sa istupima u javnosti funkcionera SPS-a Branka Ružića i Milutina Mrkonjića rekao da ako neko hoće da podržava SPS samo zbog funkcija, a da ne podržava kada ih nema onda je to pogrešan pristup.

– Zato se manite priča o Če Gevari, poručujem i njima, a možda i nekim drugima – legitimno je razgovarati o svemu, ali se mora razmisliti o alternativi – rekao je Dačić.

On je rekao da je Ružiću zamerio što je gostovao u emisiji „Utisak nedelje” jer ne treba da „učestvuje negde gde će tu Vladu napadati”.

Što se tiče Mrkonjića, koji je Ružićev nastup „podržao” preko Tvitera, Dačić je rekao „da li vi stvarno mislite da Mrkonjić zna da se prikači na Tviter”.

O Ružiću: Politika se vodi glavom, a ne nekim drugim delovima tela

Komentarišući medijske napise da Ružić želi da ruši premijera Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da je zaprepašćen „tolikim značajem za Ružića”.

– On je mlad čovek, a politika se vodi glavom, a ne nekim drugim delovima tela – rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da se ne krije iza „vodeće uloge” premijera i dodao da „nije logično i nije normalno” da SPS ima politiku suprotnu od Vlade.

– Ne krijem se iza vodeće uloge Vučića pa da sutra kažem – drugačije sam mislio – rekao je Dačić.

Osvrnuvši se se na rad Vlade u proteklom periodu, Dačić je rekao da je „ovo Vlada sa mnogo većim političkim kapacitetom u smislu spremnosti da donosi odluke za koje bi neka druga vlada razmišljala da li može da dobije glasove u parlamentu”.

On je istakao da je reč o vladi političkog kontinuiteta kad su u pitanju strateški ciljevi zemlje.

Svako ima svoje sastanke

Kako je naveo, rad Vlade je bio u protekla dva meseca opterećen zbog situacije sa katastrofalnim poplavama zbog čega nije urađeno sve ono za šta se govorilo da će biti urađeno „u prvih mesec ili dva”.

– Kao što ste čuli od premijera, zakoni koji su najavljivani će uskoro biti u skupštinskoj proceduri – rekao je Dačić.

Govoreći o spoljnoj politici zemlje i posetama premijera Vučića inostranstvu, šef diplomatije je rekao da „svako od nas ima svoje nadležnosti i svako hvata neku svoju liniju rada u spoljnoj politici”.

– Svako ima neke svoje sastanke i skupove na kojima učestvuje i razgovara sa svojim kolegama, ne postoji nikakav problem u tim relacijama – rekao je Dačić.

Što niste razmišljali kada ste glasali

Upitan da li će njegova stranka podržati Zakon o radu, Dačić je rekao da „može da bude spaljen na Terazijama, ali da će Zakon biti usvojen”.

On je napomenuo i da treba da se sačeka kakav će konačan nacrt ući u skupštinsku proceduru.

– Zašto niste razmišljali kada ste glasali. Vučić je rekao biće teške i bolne reforme. Ja sam zvao sindikate u koaliciju, oni nisu hteli ni da čuju. Mogu da budem spaljen na Terazijama, taj zakon će biti usvojen – rekao je Dačić.

Na pitanje da li je na bilo koji način sprečavao reformu policije dok je bio ministar unutrašnjih poslova, Dačić je rekao da je „to smešno” i da nije bio zadovoljan radom policije, ali da odgovornost za njen rad, po zakonu, leži na direktoru policije, a ne na resornom ministru.

Dačić je rekao i da Borisa Tadića „treba da bude sramota” zbog izjava o njegovoj odgovornosti za stanje u policiji.

– On i Miodrag Rakić su upravljali Savetom za nacionalnu bezbednost i Biroom za kontrolu službi bezbednosti – rekao je Dačić i dodao da je „90 odsto naših svađa bilo zbog toga zašto (direktor policije Milorad) Veljović preskače mene, a obaveštava Mikija Rakića i Tadića”.

Tadiću bi bilo bolje da nađe nove teme

Dačić je ponovio da je bio za smenu Veljovića, ali da „niko drugi u Vladi nije bio za njegovu smenu”.

Dačić je rekao i da Tadić treba da nađe nove teme umesto da, kako je rekao, vodi antidačićevsku politiku.

Upitan da prokomentariše izjavu ministarke Zorane Mihajlović da je Ministarstvo unutrašnjih poslova trpelo kad je on bio na njegovom čelu, Dačić je kazao da „je Zoranu jasno uputio da se javi Vučiću”.