Dačićev vapaj svetskim moćnicima: Odazovite se donatorskoj konferenciji

Dačić je na konferenciji u Njujorku uputio apel članicama svetske organizacije da se odazovu donatorskoj konferenciji u Briselu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas u Njujorku na Ekonomsko socijalnom savetu UN (EKOSOK) članice svetske organizacije da se odazovu Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

– Srbija duboko ceni spremnost međunarodne zajednice da na poziv Evropske komisije, Francuske i Slovenije organizuje Međunarodnu donatorsku konferenciju u Briselu na kojoj će se predstaviti donatorima Izveštaj o proceni štete koju su katastrofalne poplave ostavile za sobom u Srbiji i BiH u maju – rekao je Dačić u obraćanju učesnicima tog skupa. On je rekao da je za Srbiju „veoma važan uspeh ove Donatorske konferencije” i pozvao članice UN da učestvuju na njoj, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova. Podsećajući na štetu izazvanu poplavama u Srbiji, Dačić je izrazio zahvalnost UN i njenim članicama na brzom dostavljanju humanitarne pomoći i angažovanju svojih timova za procenu štete izazvane katastrofalnim poplavama.

– Bez velikodusne bilateralne pomoći i podrške UN, ne bismo mogli da pomognemo svim građanima kojima je pomoć bila preko potrebna – dodao je on. Govoreći o ostvarivanju ciljeva postavljenih Milenijumskom deklaracijom, Dačić je rekao da je Srbija postigla osnovni cilj i uspela da u periodu do 2008. smanji broj siromašnih za polovinu. “Nažalost, situacija se pogoršala u doba globalne finansijske krize. Stope nezaposlenosti i siromaštvo beleže rast”, rekao je srpski ministar i dodao da je, kao zemlja srednjeg dohotka, Srbija suočena sa posebnim razvojnim izazovima u iskorenjivanju siromaštva. – Nezavidnu ekonomsku situaciju opterećuje i veliki broj izbeglica i interno raseljenih lica. Ove ranjive grupe predstavljaju jedan od najkrupnijih problema sa kojima se Srbija suočava… Nalaženje trajnog i održivog rešenja za ove ranjive grupe ostaje jedan od
glavnih zadataka Vlade –  kazao je. On je naveo i da je zbog toga Srbija duboko zabrinuta zbog preranog usvajanja Preporuke UNHCR u aprilu ove godine, o kolektivnom prestanku
izbeglickog statusa licima koja su u periodu od 1990. do 1995. prognana iz Hrvatske.

Dačić je još rekao da, kao nova clanica EKOSOK-a Srbija zeli da da pun i aktivan doprinos težnji da se to telo “angažovanije, efikasnije i direktnije suoči sa izazovima planete i nagomilanim ekonomskim, socijalnim i ekološkim problemima, čijim posledicama smo svi izloženi”. Srbija aktivno učestvuje u Međuvladinom ekspertskom komitetu za finansiranje ciljeva održivog razvoja, rekao je srpski ministar.

– U punoj meri uvazavamo princip, koji je proistekao iz Monterejske konferencije o finansiranju održivog razvoja – da je svaka zemlja prvenstveno odgovorna za sopstveni razvoj i da svaka zemlja prvenstveno treba da izvrši nužne reforme za uspostavljanje efikasnog poreskog sistema, dobrog upravljanja i iskorenjivanje ilegalnih finansijskih tokova – dodao je. Vlada Srbije čini ozbiljne reformske korake upravo u ovom pravcu, zaključio je Dačić u svom obraćanju.