DAN D: Znate li šta znači ovaj izraz i kada je nastao?

slova
foter.com / Tiberiu Ana / photo on flickr

Verovatno ste više puta čuli za njega, a verovatno ste ga nekad u životu i upotrebili.

 

Dan D se koristi za označavanje nekog značajnog događaja koji će se dogoditi u budućnosti. Ovaj opšteprihvaćeni pojam može označavati dan smrti, koju čekaju. Neki u šali, danom D nazivaju dan venčanja…itd, itd…

Dakle, za pojam je gotovo svako čuo barem jednom. Znate i kad se koristi. Ali – da se vratimo nazad, u vreme Drugog svetskog rata, kad je ovaj izraz i nastao. 

Za vreme Drugog svetskog rata, Saveznici (anglo-američke oružane snage, uz pomoć francuskog pokreta otpora) su planirali i izveli veliku desantnu operaciju u Normandiji(od 6. juna do 30. avgusta 1944).

To je bila najveća desantna operacija u istoriji, a u njoj je delovalo 39 savezničkih divizija, blizu 12000 aviona, 4500 tenkova, 5000 brodova i oko 4000 drugih pomorskih transportnih sredstava.

Pripreme za tako veliku i važnu vojnu operaciju vršene su u strogoj tajnosti, pa je dan početka invazije označen šifrom “D” (od engleskog day, što znači dan), a svi ostali dani, pre i posle njega, označavani su sa “D+” i “D−”.

Tako je u engleskom jeziku nastao izraz D-day (na srpskom dan D). Njime se u početku označavao samo datum savezničkog iskrcavanja u Francuskoj, a kasnije je taj izraz dobio opšte značenje i danas se upotrebljava kao oznaka za važan, značajan, presudan dan (datum), dan odluke ili dan kad se očekuje neki veliki preokret.loading...