DAN KOJI SU MNOGI JEDVA DOČEKALI: Otvoreno 16 Lidlovih prodavnica u 12 gradova u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja jedne od pet Lidlovih prodavnica u Beogradu.

BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR/DS

U 12 gradova u Srbiji jutros u 8.00 otvoreno je 16 prodavnica nemačkog trgovačkog lanca Lidl. Prodavnice su počele da rade u Beogradu, Boru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Subotici, Užicu i Šapcu, a radno vreme biće svakog dana do 22.00.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja jedne od pet Lidlovih prodavnica u Beogradu i izjavio da je Lidl u Srbiju uložio 205 miliona evra i zaposlio 1.553 radnika.

Ovo nije običan dan i ovo nisu sasvim obične prodavnice, ovo je dan kada pravimo veliki korak napred ka boljem i kvalitetnijem životu – kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će se na rafovima Lidla u Srbiji naći i proizvodi srpskih proizvodjača i da očekuje da će se oni najkvalitetniji prodavati u prodavnicama širom sveta.

Pošto je u redu ispred prodavnice u Ulici Vojislava Ilića na Voždovcu bilo najviše penzionera, Vučić se njima direktno obratio.

Ove godine i svake druge imaćete sve veću penziju, svojim unucima ćete moći da ostavljate džeparac za čokoladu koju će kupiti i ovde u Lidlu i drugim prodavnicama – kazao je Vučić.

On je kazao da u Srbiji oko 50.000 ljudi radi u nemačkim fabrikama.

Direktor kompanije Lidl Srbija Tomislav Šapina rekao je da je to prvi savremeni diskontni lanac u Srbiji koji na tržište donosi novo i jedinstveno iskustvo kupovine.

Lidl će pažljivo odabranim asortimanom sa najboljim odnosom cene i kvaliteta uspešno odgovoriti na potrebe potrošača – kazao je on obraćajući se potrošačima koji su čekali otvaranje prodavnica u Beogradu.

Istakao je da je u ponudi 350 proizvoda domaćih proizvodjača i da u toj ponudi ima voća, povrća, peciva i drugih prehrambenih proizvoda.

Ponudićemo najpovoljniju potrošačku korpu u Srbiji – rekao je Šapina i dodao da je to tek početak i da je Lidl došao u Srbiju da ostane.

Ambasador Nemačke Tomas Šid rekao je da u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija koje su od 2000. investirale dve milijarde evra.

Lidl je konačno u Srbiji i godinama se pripremao za to – kazao je on.

Ocenio je da su za privrednika najvažniji predvidivost i pouzdanost i da je u Srbiji potrebno da se dalje radi na jačanju vladavine prava.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je dolazak Lidla važan za potrošače jer će doneti veću konkurenciju i veću mogućnost izbora i da će se trgovinski lanci boriti za potrošače i na taj način nuditi pristupačnije cene i bolju uslugu.

Trgovinski lanci će zbog veće konkurencije morati da ponude i veće plate dobrim radnicima kako bi ih zadržali – kazao je ministar.

Ocenio je da će dolazak Lidla doprineti modernizaciji trgovinske mreže u Srbiji gde je 30 odsto tradicionalna trgovina, a 70 odsto moderna.

Očekujem da ovo bude dobar signal za druge trovinske lance iz Evrope da dodju u Srbiji – istakao je Ljajić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je sjajna vest za Beograd i Srbiju što je otvoren veliki broj Lidl prodavnica jer će taj trgovinski lanac doneti dobre cene i nova radna mesta. Naglasio je da je u Beogradu otvareno pet prodavanica, a da će ih do kraja godine biti šest i da je cilj i da svaka opština ima Lidl.