DANAS POČINJE NOVI SISTEM PLAĆANJA: Uplate će stizati u svako doba dana i svakog dana!

U Srbiji će danas, u ponedeljak, 22. oktobra, u 10 časova biti aktiviran "sistem instant plaćanja" u bankama, koji omogućava skoro trenutni prenos novčanih sredstava 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, kroz "m-banking", "e-banking" ili na šalterima.

Novac Vreme
Pixabay.com

List “Večernje novosti” u izdanju od ponedeljka prenosi da to znači da su banke dužne da omoguće “najmanje jedan kanal” za izvršavanje instant transfera odobrenja, a da će od 1. aprila morati da omoguće instant plaćanja na “svim kanalima transakcija”.

Iz Narodne banke Srbije navode da će četiri od ukupno 28 banaka u srbiji tu uslugu korisnicima omogućiti posle tog roka.

Banka Inteza, Erste, Vojvodjanska i Pireus će se sistemu priključiti najkasnije do 1. aprila 2019. godine, jer su još ranije planirale zamenu centralnog bankarskog sistema ili statusnu reorganizacija, te im je podzakonskim aktom omogućeno naknadno priključenje.

“Večernje novosti” navode da je testiranje novog sistema počelo u junu i da nije bilo većih problema u njegovoj dosadašnjoj prijmeni.

Instant plaćanje će moći da se obavi i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima upotrebom QR koda, kao i nova usluga koja će omogućiti prenos sredstava čak i ako se ne zna broj tekućeg računa nekog pojedinca, kada je dovoljno samo poznavanje broja njegovog mobilnog telefona.