Danas zaseda odbor o doktoratu Nebojše Stefanovića

Odbor Skupštine Srbije za nauku raspravljaće danas o indicijama da u doktorskom radu ministra Nebojše Stefanovića ima mnogo plagijata.

Predsednica tog odbora Aleksandra Jerkov rekla je da su teme sednice koja je zakazana za danas u podne neregularni standardi i procedure za sticanje naučnih zvanja i nepostojanje standarda i procedura za utvrđivanje autentičnosti naučnih radova.

Ona je kazala da su se do sada pozivu za sednicu odazvali predstavnici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Nacionalnog prosvetnog saveta, rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević, koji je i predsednik Konferencije univerziteta (KONUS), direktor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović, dok iz Ministarstva prosvete jos nije stigao odgovor da li će prisustvovati sednici.

Jerkov je navela da je direktan povod za sednicu problem koji se pojavio u vezi sa doktoratom ministra Nebojše Stefanović i optužbama da je plagirao svoj rad, ali da je tema mnogo šira od tog „usamljenog slučaja”.

– O ovoj temi moraju da se ustanove jasni kriterijumi, procedure i mora se naći sistemsko rešenje na koji način će se utvrđivati autentičnost naučnih radova, a ne da te stvari budu ostavljene fakultetima, univerzitetima pa i samim profesorima – ocenila je ona.

– Važno pitanje na sutrašnjoj sednici biće i o tome koje će biti sankcije za one za koje se ispostavi da su plagirali svoje naučne radove – rekla je Jerkov.

Ona je navela da će u zaključku sa sednice, predložiti nadležnim institucijama da se zakonski okvir i podzakonski akti urede tako da svi oni kojoj su učestvovali u plagiranju snose sankcije.

Takođe, kako je istakla, svi koji su stekli akademsko zvanje na taj način moraju ga izgubiti ili mentori koji su bili u komisiji i koji su odobrili te radove moraju snositi odgovornost.