Deca iz Šajkaša: Ovo je istina o našem padanju u nesvest

Nedelju dana je prošlo od kako su osnovci u Šajkašu masovno pali u nesvest i još niko nije dao odgovor na pitanje šta je uzrok tome.

Deca tvrde da su ogorčena na pojedine navode da su sve izmislili i dodali su da to samo idiot može da pomisli, prenose Naše novine.

– Užasno nas vređa što se priča da smo mi lagali da nam nije bilo dobro, da smo se folirali ili da smo padali, jer smo se uplašili zbog toga što je bilo loše nekom našem drugu. Ne, nama je stvarno bilo loše, pa nismo ludi da se igramo sa tako ozbiljnim stvarima – ogorčeno su rekli Milovan Kovačević i Tamara Bogić (13), dvoje od 44 učenika koji su prošlog utorka na času fizičkog i hemije padali u nesvest.

U Šajkašu se i dalje samo o ovom događaju priča. Roditelji dece su zabrinuti i strepe da se slična situacija ne ponovi i krive državu što im još nije dala logično objašnjenje i rekla zbog čega su se njihova deca onesvešćivala.

Tamara Bogić objašnjava šta se desilo.

– Bili smo na času fizičkog, a onda je odjednom Nikola rekao da mu nije dobro, nakon toga je Nemanja pao, ja sam nekoliko sekundi posle toga osetila da mi je zagušljivo, počelo je da mi se vrti u glavi i da mi bude muka, a onda sam pala. Sledeće čega se sećam je slika iz bolnice. Nisam osetila nikakav miris ni gas, ali sigurno nisam pala zato što je Nemanja pao. Potpuna je budalaština to što govore o masovnoj histeriji, šta god to značilo, nama stvarno nije bilo dobro – kaže Tamara za Naše novine.

Njen školski drug Milovan Kovačević kaže da misli da je njemu i ostalima možda pozlilo zato što ih je profesor fizičkog previše forsirao tog dana.

– On je inače jako strog, dosta zahteva od nas, tog dana smo baš dugo trčali. I pre nego što mi je pozlilo osetio sam jak umor, nakon toga je počelo da mi se vrti u glavi i bilo mi je muka, oko mene su svi bili bledi i malaksali. Ne znam šta nam se desilo pošto se isti scenario desio i na hemiji, samo što nas je palo još više. Znam da se sigurno nismo folirali, a i zašto bismo, tog dana nismo imali nikakav pismeni ili kontrolni. Naša drugarica Lidija je pala u nesvest dva sata kasnije kod kuće, kad smo mi uveliko bili u bolnici – kaže on.

Milovanov otac Mladen Kovačević, kaže da je njemu kao roditelju jako teško što priča oko padanja dece nije još dobila epilog.

– Nije palo njih troje ili četvoro, već više od 40 i stvarno mi nije jasno kako se još ne zna uzrok. Meni se čini kao da se nikad neće ni saznati, jer kao da se priča zatvorila tvrdnjom jednog profesora da je reč o nekoj histeriji. Kako da sad u sredu pošaljem dete u školu. Nadležni moraju da nam kažu šta je bilo sa decom – kaža zabrinuti otac.