Decu u Knez Mihailovoj EKSPLOATIŠU DRUGI? Samo dve devojčice IMAJU DOZVOLU za sviranje

Knaz Mihailova ulica
Wikipedia.org

Samo dve devojčice imaju dozvolu grada da nastupaju na ulicama prestonice, i to isključivo u prisustvu roditelja. Ostala deca koja sviraju i pevaju na trgovima, u prolazima i prometnim mestima u Beogradu, u najvećem broju slučajeva nisu tu da bi pokazala svoje umeće, već da bi prehranila porodicu.

 

Foto: Wikipedia.org

– Maloletnici mogu dobiti dozvolu uličnog zabavljača, ali je striktno propisano da nastupaju samo uz prisustvo roditelja – rekao je za “Novosti” Darko Glavaš, direktor “Beokom” servisa i dodao: ”Ove godine samo dva deteta su od komisije dobila takvo odobrenje.”

Na ulicama grada, međutim, svakodnevno viđamo mališane koji izvode razne performanse, moleći, tako, prolaznike za novac. Prema rečima Glavaša, većina njih nije tu svojom voljom, već ih na to primoravaju roditelji ili staratelji.

To je čista zloupotreba dece. Komunalna policija uklanja tu decu sa ulice, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, međutim, oni se iznova vraćaju na prometna mesta. U najvećem broju slučajeva se radi o eksploataciji dece. Gradska uprava podržava ideju da mališani javno pokažu svoj talenat, ali ne i da od toga zarađuju – kaže Glavaš.

Menja se trasa na linji 25P: Evo kuda će OD SUTRA saobraćati (FOTO)

U Gradskom centru za socijalni rad kažu da njihovi stručni radnici često izlaze na teren zbog ovakvih slučajeva. Dolaze po pozivu Komunalne policije ili građana.

– Socijalni radnici najpre pokušavaju da pronađu roditelje, ili staratelje i proveravaju se uslovi u kojima dete živi i razlozi zbog kojih se našlo na ulici – objašnjavaju u GCSR i ističu da ”ukoliko procene da je ono zanemareno, da roditelji ne brinu o njemu ili je životno ugroženo, izdvaja se iz porodice.”

Inače, procenjuje se da na ulicama Beograda živi i radi od 2.000 do 10.000 dece, mada zvanična brojka ne postoji. Najveći broj ovih mališana nije evidentiran u matičnim knjigama. Stručnjaci tvrde da, uglavnom, imaju porodice, ali da one nisu funkcionalne, pišu Novosti.