DEMANTI Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

rešavanje testa
foter.com / Nina J. G. / photo on flickr

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja poslao je demanti povodom teksta "DELUJE LAKO, ALI: Da je danas PRIJEMNI iz srpskog, DA LI BISTE POLOŽILI? (TEST)" koji prenosimo u celosti.

Na portalu dnevno.rs 5. februara objavljen je tekst pod nazivom “DELUJE LAKO, ALI: Da je danas PRIJEMNI iz srpskog, DA LI BISTE POLOŽILI? (TEST)” sa ciljem da razonodi i zabavi čitaoce sa nekoliko pitanja koje spadaju u opštu kulturu i informisanost. Portal Dnevno Srbija je u tom tekstu naveo već u prvoj rečenici izvor odakle su pitanja preuzeta, i jasno je da nije postojala neka loša namera niti pogrešan kontekst, međutim, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obratio nam se danas, 10. februara 2016. godine poslavši demanti sa zahtevom da isti objavimo na našem portalu.

 

Demanti prenosimo u celosti:

PORTAL DNEVNO SRBIJA
– na ruke odgovornom uredniku –

Poštovani uredniče,

Na Vašem portalu www.dnevno.rs, na stranici Vesti – Društvo, 5. februara 2016. godine objavili ste tekst Deluje lako, ali: Da je danas prijemni iz srpskog, da li biste položili? (test)

Pored toga što ste neovlašćeno koristili delove Zbirke zadataka iz srpskog jezika za završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koju izdaju Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetni pregled, odabrane zadatke ste menjali na neprihvatljiv način. Naime, da bi se dobili najbolji zadaci, stručna grupa sastavlja zadatke za zbirku prema strogoj proceduri, brinući o svakom detalju kako bi se osigurao najviši kvalitet publikacije u celini. Vaše intervencije u tekstu koji ste objavili nisu nastale samo kao prilagođavanje mediju, već su i banalizovale izvorne zahteve.
U skladu sa Zakonom o medijima, molimo Vas da objavite naš demanti, odnosno da Vašim čitaocima bude jasno da navedeni zadaci nisu dati u izvornom obliku.

Beograd, 10. 2. 2016. Zavod za vrednovanje kvaliteta
obrazovanja i vaspitanja