DETE VAM POLAŽE MALU MATURU? Ovo je najvažniji SAVET koji mu možete dati

Test iz matematike je u utorak, a u sredu će svršeni osnovci polagati kombinovani test iz pet predmeta. Dešifrovanje testova zakazano je za 20. jun, a konačni rezultati će biti objavljeni 28. juna. Upis učenika u srednje škole je 9. i 10. jula.

škola
pixabay.com

Školski psiholog Marina Nadejin izjavila je da osnovci pred kojima je polaganje male mature danas treba da prekinu sa učenjem i da se dobro odmore.

Test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, u okviru male mature, polagaće se sutra.

Nadejin je agenciji Beta kazala da deca treba da imaju neku aktivnost koja nije preterano naporna, ali i da ne razmišljaju previše o sutrašnjem ispitu.

Ona je dodala da bi trebalo da pokušaju da ranije legnu da spavaju.

Nadejin je rekla da bi bilo dobro da dete pred maturu doručkuje, a da roditelji ponesu vodu i slatkiš.

Kada je reč o roditeljima, Nadejin je kazala da oni treba da budu smireni, da ne pokažu da su uznemireni, da ubede decu da su spremna.

‘Spreman si, učio si, biće sve u redu’. Glavna poruka je biće u redu – rekla je Nadejin i dodala da je njen utisak da se oko prijemnog ispita više uspaniče roditelji nego deca.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković izjavila je jutros za Radio-televiziju Srbije da ove godine završni test nosi 40 bodova, što je više nego ranije jer su, kako objašnjava, ocene devalvirane i ima previše vukovaca.

Ona je savetovala djacima da dan pred malu maturu provedu sa ukućanima koji treba da ih ohrabre, i da dodju na test naspavani i odmorni.