Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da postupa u skladu sa zakonom i da bez saglasnosti Tužilaštva ne može da dostavi dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa.

– Dok god je predistražni postupak u toku, dokumenta su u Tužilaštvu. Ne možemo mi od Tužilaštva da tražimo dokumentaciju kako bi je dali (omudsmanu) Saši Jankoviću – izjavio je Gašić za Danas.

On je naveo da će Janković dobiti tražena dokumenta “tek kada Tužilaštvo to odobri, u skladu sa zakonom”.

Jankovića je u utorak pozvao Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije, brat premijera Srbije Andrej Vučić i brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali.

Janković je pitao Gašića na osnovu kog člana Zakona o Vojsci ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju premijera, kako je tačno glasio zadatak pripadnika Vojske S.S. i S.J, koji su bili u pratnji premijerovog brata.

On je pitao i da li su dva vojna policajca imala naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja, da li je njihov prolazak najavljen policiji na terenu, ko je koordinirao rad na terenu i da li se na zadatake, na kakvom su bili S.S. i S.J, ide u društvu civilnih lica.

Janković je pitao Gašića i da li je protiv S.S. i S.J. ili protiv nekog dugog zaposlenog u Ministarstvo pokrenut disciplinski ili neki drugi postupak u vezi incidenta i na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka i snimke sa nadzornih kamere dve okolne banke.

Ombudsman je pitao Gašića kako objašnjava i to što se, prema službenim spisima MUP-a dostavljenom zaštitniku, jedan od dvojice policajca posle sukoba nadeređenom, preko mobilne veze, obratio sa: „Šefe, zeznuli smo, izvlači nas”.

Janković je tražio od Gašića i da mu dostavi podatke pomoću kojih može da kontaktira dvojicu vojnih policajaca kako bi sa njima, u skladu sa zakonom, razgovarao.

On je zamolio ministra odbrane da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahteve kako nalažu “pozitivni propisi, od kojih ne može niti sme da bude jači niko i ništa”.

 loading...