Diktator kojeg Evropa ne voli savetuje Srbiju: Treba smelije da krenete ka Istoku

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je pred svoju posetu Tomislavu Nikoliću da, iako Srbija praktično već živi u Evropskoj uniji, može da gradi dobre odnose sa Rusijom i Belorusijom, ako EU nastupa dobronamerno.

U intervjuu dnevnom listu „Politika” uoči posete Beogradu, Lukašenko je rekao da treba naći dobar način postupanja koji neće razočarati ni Istok ni Zapad.

– Ja se nadam da u EU shvataju da mi imamo dugu tradiciju, da naši narodi žele da saradjuju pa i ekonomski. Zato mislim da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema ako EU nastupa dobronamerno – kazao je on, ocenivši da Srbija treba „smelije da krene ka Istoku”.

Govoreći o saradnji sa Srbijom na ekonomskom planu, Lukašenko je istakao da se robna razmena između Srbije i Belorusije povećala u poslednje četiri godine za četiri puta i dostigla 200 miliona dolara.

Predsednik Belorusije podsetio je da je ta zemlja članica Partnerstva za mir, kao i Srbija, ali da se Belorusiji ne dopada sve što se dešava na teritorijama koje kontroliše NATO.

– Nećemo da učestvujemo u avanturama koje je NATO počeo u Jugoslaviji, a završio u Iraku, arapskim zemljama ili na nekom drugom mestu – istakao je Lukašenko.

Lukašenko je kazao da su za ukrajinsku krizu krivi pre svega unutrašnji razlozi, ali i strani.