DIVAN DAN ZA PENZIONERE: Od danas se računaju uvećane penzije, PRVE ISPLATE U NOVEMBRU

Povećanje penzija kreće se od osam do 13,2 odsto za sve penzije.

Kalemegdan Beograd Penzioneri
Pixabay.com

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je da se od danas računaju uvećane penzije zbog ukidanja Zakona o privremenom smanjenju penzija, a da će prve isplate uvećanih penzija početi od novembra.

On je gostujući na TV Pink kazao da se to povećanje penzija kreće od osam do 13,2 odsto za sve penzije.

Po njegovim rečima, novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju donosi nekoliko važnih izmena, pojednostavljenje procedura, ukidanje obrasca M-4 i omogućavanje pravog beneficiranog radnog staža rudarima.

Pored toga, rešen je i problem staža oficira i bivših oficira, koji su (službovali) u drugim republikama SFRJ. Do sada nismo imali podatke o njihovom stažu, pa smo im zaračunavali minimalan staž. Od sada ćemo koristiti podatke o tadašnjem nivou zarada oficira – rekao je Djordjević i dodao da će se to primeniti i retroaktivno na već postojeće vojne penzionere.

On je izjavio i da će se visina penzija ubuduće uredjivati Zakonom o budžetu, i da će Vlada nastojati da povećanje penzija prati rast budžetskih prihoda, kao i da će povećanja biti veća od inflacije, odnosno rasta cena na malo.

Protest trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o podršci porodica s decom je nazvao “političkim protestom” i naveo da bi primena takvih odredbi predstavljala diskriminaciju, te da je trudnicama i porodiljama dostupno dve vrste pomoći, jedna koja se isplaćuje za svako rodjeno dete, a da su odredbe o naknadama za porodiljsko odsustvo ili za negu deteta “pogrešno protumačene”.