Do kraja nedelje procena štete od poplava

Procena štete od majskih poplava u Srbiji je pri kraju, i mogla bi biti gotova do kraja ove sedmice, izjavio je danas savetnik ministra finansija Marko Lazarević.

On je na sednici Odbora Skupštine Srbije koji je razmatrao izveštaj Vlade o poplavama, rekao da se nada da će izveštaj o šteti koji Vlada priprema zajedno sa eksperima međunarodnih organizacija, biti pred poslanicima do kraja ove sedmice.

Po rečima Lazarevića, izveštaj će obuhvatiti sve direktne i indirektne štete koju su građanima i privredi nanele poplave, i biće osnov za pripremu donatorske konferencije za otklanjanje
posledica poplava u Srbiji i BiH, zakazane za 16. jul u Briselu. On je rekao da je vlada Srbije, nečekajući procenu štete, kako bi pomogla oporavku privrede u poplavljenim područjima, iz Fonda za razvoj izdvojila jednu milijardu dinara za dugorocne kredite malim i srednjim preduzećima.

Taj novac se može koristiti za investicije, za obrtna sredstva, kako bi preduzeća radila i zadržala radna mesta, dodao je Lazarević. Na primedbu poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da rebalans republičkog budžeta ne mora da čeka septembar, i da može da se
izdvoji novac za pomoć ugroženima bez tačne procene štete od poplava, Lazarević je odgovorio da je rebalans odložen za jesen jer u njega ne mogu da se stavljaju paušalne procene.