Dobre vesti: Od sledeće godine lekove ćemo plaćati 100 dinara

Od sredine sledeće godine, svi lekovi koji se izdaju na recept dobijaće se bez doplate, ali uz participaciju od 100 dinara, rekao je direktor RFZO.

To znači da više u apotekama, kada podižemo lekove na recept, i to sa liste A1, nećemo plaćati procentualna učešća, koja za pojedine medikamente sada iznose i 80 odsto od cene. Međutim, zbog toga će participacija biti povećana sa 50 na 100 dinara, piše Blic.

– Radimo na tome da promenimo ovu očajnu i lošu situaciju u kojoj neko neophodni lek mora da plaća. Već od polovine sledeće godine ukinućemo potpuno doplaćivanje za lekove kakvo danas postoji. Imaćemo samo participaciju od 100 dinara po leku mesečno i to je sve – rekao je za Blic direktor Republičkog fonda za zdravstveno osgiuranje (RFZO) Momčilo Babić.

Babić objašnjava da sada postoje lekovi koji se izdaju na recept, ali pacijenti za njih moraju da doplaćuju do pune cene određeni procenat, najčešće 50 odsto i više. Pored ovog izdatka, za svaki izdati lek u apoteci plaća se i participacija 50 dinara.

– Participacija od 100 dinara biće za sve lekove, pa i za one sa A liste, za koje građani sada plaćaju samo 50 dinara. To je solidarnost. Izvešćemo još jednom računicu, ali sve govori da bi to građani prihvatili – kaže Babić.

Ova novina nadovezuje se na novi pravilnik o lekovima po kom će već od 1. januara svi lekovi pojeftiniti za 30 do 50 odsto. Tada će se i procentualna učešća smanjiti, sve dok sredinom godine ona ne budu potpuno ukinuta.