DOBRE VESTI ZA SRBIJU: Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova?

Priznali Kosovo 2012. godine.

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

Misteriozna šesta zemlja koja je povukla prizanje nezavisnosti Kosova je Papua Nova Gvineja, prenose mediji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prošle nedelje da je 27. juna mejlom dobio notu države koja povlači priznanje Kosova. Tad nije želeo da obelodani o kojoj se zemlji radi, ali je objasnio, nije reč o “afričkoj, već o zemlji koja je pet puta po površini veća od Srbije i koja je pre šest-sedam godina priznala Kosovo”.

Tada je novinarima je pokazao mapu na kojoj su zelenom bojom obilježene zemlje koje nisu priznale Kosovo, a crvenom one koje su priznale.

Najjače zemlje na svetu, ne računajući zapadne zemlje nisu priznale Kosovo – istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao i da u Prištini postoji spisak zemalja koje su priznale Kosovo, a koji nije tačan, jer se na njemu već pet godina nalazi Sao Tome i Principe, te pokazao notu iz 2013. godine u kojoj se kaže da ta država nije sprovela postupak kojim je priznala Kosovo.

Priznali Kosovo 2012. godine

Papua Nova Gvineja se nalazi u Jugoistočnij Aziji, na istočnoj strani ostrva Nova Gvineja. Zapadni deo ostrva pripada Indoneziji. Država Papua Nova Gvineja obuhvata arhipelag Bismarck, ostrvo Bougainville i oko 600 melanežanskih ostrva. Stanovništvo uglavnom čine domoroci, Melanežani, kao i nešto Kineza.

Inače, do sada je ukupno pet zemalja povuklo svoje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti – Liberija, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi.