Doktori štrajkuju, ministar preti: ‘Ko je nezadovoljan može slobodno da ode!’

Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkovaće danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da bolesni nikako ne smeju biti žrtve štrajka osoblja zdravstva i poručio nezadovoljnim zdravstvenim radnicima koji će učestvovati u obustavi rada, da ne moraju da se bave tim poslom.

Ministar je naveo da se sa predstavnicima sindikata koji su najavili štrajk zbog odluke da se zdravstvenim radnicima, kao i svim ostalim u javnom sektoru, plate smanje za 10 odsto, dogovorio da se pregovri nastave, ali da oni nisu mogli da otkažu štrajk jer je već zakazan.

– Razgovarao sam sa sindikatima i saglasili smo se s tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se o usvajanju novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo o kolektivnim ugovorima. Stav s tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitavan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo razgovore – kazao je Lonačar za izdanje beogradske “Poltike” od srede.

Ministar je ukazao da pacijentima nikako ne sme da se naškodi, da oni koji žele da štrajkuju mogu to da rade van radnog vremena, ili da, ako nisu zadovoljni, i ne moraju da se bave tim poslom.

– Štrajk nisu mogli da otkažu jer je ranije zakazan. Ne razumem zašto bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se naprvi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade, i da oni koji su posvećeni, koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca – kazao je Lončar na pitanje kako onda sindikate nije ubedio da odustanu od štrajka.

Zaposleni u zdravstvu danas štrajkuju zbog smanjenja plata

Kako je najavljeno, zaposleni u zdravstvu će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.

– To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan – rekao je
predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Dragan Cvetić.

Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika započeli su u utorak pregovore s Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru.

U zavisnosti od ishoda tih pregovora, zaposleni u zdravstvu će odlučiti da li će štrajkovati svake srede tokom novembra.