DOLAZI ZIMA: Stigla dugoročna prognoza za Srbiju, spremite se da zapevate “KADA PADNE PRVI SNEG”

Uživajte još malo u toplijem vremenu!

Sneg
Beta

Ako ste se poradovali prvobitnom dugoročnom prognozom vremena za oktobar, kada su najavljene temeprature vazduha i do 28 stepeni i miholjsko leto, imamo tužnu vest – neće biti baš toliko toplo. Svakako ćemo imati miholjsko leto, ali temperature vazduha neće preći 26. podeok na termometrima.

Prema najnovijem grafikonu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), u Beogradu će najviše dnevne temeprature od 18 do 23 stepena, dok će poslednja tri dana oktobra biti malo hladnije kada će najviša dnevna iznosti oko 12 stepeni. Minusa neće biti ujutru i uveče, ali će najniža dnevna temperatura biti od 3 do 10 stepeni.

U Novom Sadu biće slično kao u prestonici, dok će u Nišu najviša dnevna biti oko 25 stepeni, ali će i najniža dnevna biti blizu 0 – oko 1 stepen. U Kragujevcu će biti slično vreme, možda za stepen niža najviša dnevna i najniža dnevna temepratura nego u Nišu.

Zanimljivo je što će i na Zlatiboru i Kopaoniku biti relativno toplo, odnosno na prvoj našoj planini prognozirana je najviše dnevna do 18 stepeni, dok će najniža biti stepen, dva ispod nule i to na kraju meseca. Na Kopaoniku će najviša dnvena biti 14 stepeni, a najnižai do -6, na kraju meseca.

Za isti period prognozirani su kiša i vetar. S tim što će biti 16 kišnih dana, od kojih je prvi danas, pa bi trebalo kiša da pada 8, 11. od 13. do 15. oktobra. Imaćemo dan pauze, pa ponovo kišu od 17. do 20. oktobra.

Sledi nam onda tri dana bez padavina, pa 24. i 25. ponovo kiša. Predahnućemo od nje dva dana, potom ćemo četiri poslednja dana oktobra imati kišu i pad temperatura, što će nas uvesti u novembar.

Vetra će, takođe, biti i to 13 dana tokom oktobra.

Kada su padavine u pitanju, u RHMZ prognoziraju da će one biti u granicama višegodišnjeg proseka, “sa vrednostima, u proseku, nižim za oko šest milimetra, u odnosu na višegodišnji prosek”.

U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 39 milimetra.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da sve dublje ulazimo u jesen, što se vidi i po temepraturama vazduha.

U narednom periodu, u oktobru, prosečne dnevne temeprature će biti u okviru prosečnih vrednosti. Početkom meseca oko 20, a kako mesec bude odmicao one će biti oko 16 do 18 stepeni. Trenutno se uočava da će biti nešto manje padavina. Dakle, imaćemo suvlji oktobar. Očekuju nas prolazna naoblačenja, sa slabim padavinama. Temperatureće biti tada u manjem padu. Miholjsko leto nam kreće od četvrtka do početkla naredne nedelje. Temperature će tada biti od 20 do 25 stepeni – navodi Đurić.

Prema rečima Đurića, tokom jeseni, pa do zime dnevne temeprature će biti iznad prosečnih vrednosti.

U novembru će maksimalne dnevne temeprature biti oko 12, 13 stepni, što jeste svakako hladno, ali malčice toplije, ukoliko se uzme u obzir da je srednja maksimalna temperatura za novembar 11 stepeni – kaže on.

U novembru će biti sunčanih dana, ali i oblaka. Uglavnom se kiša očekuje u nižim predelima. Prvi sneg na planinama pašće u tom mesecu. Takođe, prvi sneg u Beogradu očekuje se oko 22. novembra, a na osnovu tridesetogodišnjeg praćenja. Ali, još je rano da se to precizira. Pre nekoliko godina imali smo sneg u Beogradu trećeg novembra – podseća on.

Prema njegovim rečima, prve celodnevne magle imaćemo od sredine novembra.