DOPUNA ZAKONA: U izvod iz matične knjige rođenih od sada će moći da se upiše i PROMENA POLA

Lična karta
Dnevno.rs

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas da izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih.

 

Ružić je istakao i da se izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

Noviteti su i da će svi podaci o gradjanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku. To su lokalne samouprave radile u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je ušlo u registar matičnih knjiga – rekao je Ružić novinarima, pred početak okruglog stola o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Naglasio je da je cilj Vlade Srbije da “papire pošalje u prošlost”.

Rekao je da javna rasprava izmenama i dopunama tog zakona traje do 19. februara i da je važno da budu uključeni svi zainteresovani.

On je istakao da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvođenja savremenih tehnologija u oblast vođenja matičnih knjiga.

U Udruženju gradjana Egal ocenjuju da će mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih biti veliki korak za trans zajednicu.

Kao navode, pravno neprepoznavanje rodnog identiteta i činjenica da ne mogu da se izdaju lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, onemogućavaju život trans osobama u Srbiji.loading...