Deset puta više novca izdvaja se iz državne kase za isplatu penzionera koji svoje čekove primaju na kućnu adresu od onih kojima pare ležu na tekući račun,a kojih je trostruko više. Zbog toga će opcija primanja penzija "na ruke" najverovatnije uskoro biti ukinuta i svi će novac morati da primaju preko tekućeg računa.

 

Prema rečima Vladana Manića, savetnika ministra za rad, u Srbiji 1,3 miliona penzionera prima penzije preko tekućih računa i prošle godine to je koštalo 80 miliona dinara.

Onih koji novac dobijaju “na ruke” je 426.000 i za to se godišnje izdvaja čak 811 miliona dinara. Zbog toga novim penzionerima ne bi trebalo dozvoliti opciju primanja penzija na kućne adrese, već će morati da otvore tekući račun– kaže Manić.

U Fondu PIO naglašavaju da kada penzioner prvi put po dobijanju rešenja o penzionisanju primi ček on se dostavlja na kućnu adresu. Pravila nalažu da posle toga korisnik ima obavezu da Fondu dostavi zahtev za isplatu u kojem će navesti način na koji želi da se ona isplaćuje.

Kada u zahtevu naglasi da želi da prima penziju dostavom na kućnu adresu, onda to tako mora i da bude. Za podatak da više od 400.000 penzionera danas prima penziju dostavom na kućnu adresu i da je to skupo za državu nisu krivi penzioneri, već činjenica da mnogi od njih žive daleko od gradova u kojima postoje ekspoziture banaka, a ima i manjih varošica u Srbiji u kojima nema otvorenih šaltera banaka, tako da, čak i kada bi penzioneri želeli i hteli da imaju tekući račun, morali bi da idu u neki drugi grad da bi došli do svojih para. U toj situaciji oni se radije odlučuju na to da im penziju svakog meseca donosi poštar i isplaćuje na ruke–kažu u PIO fondu.

Teško je, međutim, da se ovakva promena može primeniti na one koji čekove već primaju ili na ljude koji žive u delovima Srbije u kojima nema banke ili pošte. Nemali deo penzionera čak ni ne ume da koristi bankarske usluge ili bankomat.

Ukoliko se odluče za primanje penzije “na ruke”, ne gubi samo država, već i sami penzioneri. Oni nisu u mogućnosti da podignu kredit ili da koriste čekove neke banke pomoću kojih postoji mogućnost odloženog plaćanja.

Četiri opcije isplate

U Republičkom Fondu PIO već godinama penzionerima nude da sami biraju način isplate penzije, a kao opcije su im ponuđeni tekući račun, kućna adresa, šalter isporučne pošte ili devizni račun. Onima koji žive u inostranstvu, zbog uštede, država čekove isplaćuje tromesečno. Oni stižu u valuti zemlje u kojoj sada imaju prebivalište, dok je isplata u bivšim jugoslovenskim republikama odjednom. Penzioneri u Srbiji penzije primaju iz dva dela u toku meseca.