DS: Ne pada nam na pamet da rušimo sajt Pešanika

Demokratska stranka pozvala je danas Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja funkcionera DS Aleksandra Šapića i navela da će u zavisnosi od ishoda preispitivanja zavisiti dalji koraci DS i Aleksandra Šapića.

– Ne pada nam na pamet i da pomislimo da je u pitanju ‘najgluplje obrazloženje o plagijatu koje smo ikada čuli’, a kamoli da to izreknemo. Ne pada nam na pamet da rušimo sajt Pešanika – navela je DS povodom analize na sajtu Peščanika u kojoj grupa autora navodi da je disertacija Aleksandra Šapića plagijat.

DS navodi da se pridružuje pozivu grupe autora da Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja Šapića, uz punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata uključiti i
profesore koji nisu zaposleni na Unionu.

– Svi naredni postupci kako Aleksandra Šapića, tako i DS, zavisiće od ishoda tog preispitivanja. I biće preduzeti bez oklevanja, patetike i spinovanja – ističe DS.

Autori Uglješa Grušić, Marko Milanović, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić analizirali su nakon doktorskih disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića, analizirali i naučni rad Aleksandra Šapića.

Oni su u analizi objavljenoj danas na sajtu Peščanika naveli da je to „jedan je od najstrašnijih primera plagijata koje su imali prilike da vide” i da je veliki deo Šapićeve disertacije doslovno prevod sa engleskog delova knjige Jobber i Lancaster, koju on ne citira a knjiga je dostupna u delovima na Internetu preko Google Books.