Đukić Dejanovićeva odobrava: Marihuana samo u medicinske svrhe

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge, već mogućnost da stručnjaci valjanim metodama odrede da li ona u nekim okolnostima kod pojedinih pacijenata može imati svojstvo leka.

– Svaka supstanca može biti i lek i otrov. Stručnjaci na osnovu vrlo preciznih metoda utvrđuju šta je lek, koja je to doza koja se može dati pacijentu, kome se sme dati – rekla je Dejanovićeva novinarima nakon svečane akademije povodom 230 godina postojanja KBC Zemun.

Ona je dodala da već postoje slične situacije, da je poznato da postoji morfinska zavisnost, ali da se morfin koristi i kao lek jer ublažava bol i dovodi do boljeg duhovnog stanja veoma teških pacijenata.

– Tu se dakle ne radi o legalizaciji droge, već da stručnjaci valjanim metodama procene da li marihuana u nekim okolnostima, kod nekih osoba može imati svojstvo leka. Nikako za osobe kod kojih će se razvijati zavisnost – zaključila je ministarka zdravlja.loading...