EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U BEOGRADU? Bolest pronađena kod osoba koje se do sada nisu srele!

boginje
commons.wikimedia.org/Jonnymccullagh

Male boginje su pronađene kod četiri osobe koje nisu povezane, pa postoji mogućnost da na teritoriji Beograda bude prijavljena epidemija.

 

Procedura za prijavu epidemije podrazumeva da lokalni zavod za javno zdravlje prijavi epidemiju na svojoj teritoriji Institutu za javno zdravlje “Batut”, koji nakon dobijene dokumentacije registruje tu lokalnu epidemiju.

Upravo na ovaj način će u toku današnjeg dana, a najkasnije sutra, biti prijavljena epidemija morbila u Beogradu, javlja “Blic” .

 
Juče je Institit “Torlak” laboratorijski potvrdio morbile kod četiri osobe iz Beograda, koje prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima na Kosovu.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da su dve obolele osobe u Beogradu mlađe od pet godina, dok su preostale dve starije od 20 godina.

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u izveštaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, među obolelima u Beogradu je i jedno dete kineske nacionalnosti.

– U Kini vakcinacija nije obavezna i to je svakako razlog obolevanja – navodi izvor “Blica” iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Kako ističe, Gradski zavod za javno zdravlje prati redovno situaciju i broj novoobolelih.

Stručnjaci kažu da samo jednim kontaktom sa zaraženom osobom neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15.