Evropa najavljuje donacije Srbiji, Nikolić obećava spomenik za sve koji pomognu

Zvaničnici Evropske unije i zemalja članica danas su u Briselu na donatorskoj konferenciji za saniranje posledica poplava u Srbiji i BiH naglasili potpunu spremnost EU i svetskih donatora da se pruži hitna pomoć za obnovu i oporavak pogođenih područja.

Evropski komesari Štefan File i Kristalina Georgieva, slovenačka premijerka Alenka Bratušek i francuski ministar Loran Fabijus ukazali su da su solidarnost i pomoć potrebni zato što BiH i Srbija ne mogu same da obnove pogođena područja niti da u kraćem roku oporave svoje privrede.

Fabijus je rekao da se procenjuje kako će za BiH najhitnije biti potrebno 650 miliona evra, a za obnovu Srbije 800 miliona evra.

On je rekao da je Francuska spremna da uputi dodatnu hitnu pomoć od dva miliona evra i jednoj i drugoj zemlji, i naglasio da se u sve mere obnove stanova i infrastrukture moraju ugraditi energetska efikasnost i zaštita prirodne sredine.

Francuski ministar je rekao da je, imajući u vidu istoriju Balkana, jako važna ova konferencija pod geslom „Obnovimo zajedno”.

– Mi smo u stanju da sakupimo potrebna sredstva, a tu je reč i o našim vrednostima mira, solidarnosti, evropskog projekta, i to je i poruka ljudima u Srbiji i BiH – rekao je Fabijus.

Predsednik trojnog predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je za najpreče potrebe otklanjanja štete u toj zemlji nužno da se sakupi milijardu i sedam stotina hiljada evra i da je najvažnije da se do zime obnove kuće i stanovi.

Šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, dajući podrobnui procenu štete, rekao je da je kratkoročno hitno potrebno 640 miliona evra.

Lagumdžija je uputio i političku poruku svojoj zemlji, rekavši da je sada potrebno jedinstvo, i „ne priča, već posao”.

U ime Vlade Srbije Marko Blagojević je predočio da su potrebe Srbije za obnovu infrastrukture i stambenih objekata 943 miliona evra, a da su za oporavak potrebna još 403 miliona.

Blagojević je rekao da će srpska ekonomija zbog šteta od poplava, umesto očekivanog rasta od 0,5 odsto BDP-a u ovoj godini imati pad od 0,4 odsto.

On je rekao da ukupna šteta iznosi 1,5 milijardu evra, da od toga u proizvodnom sektoru šteta iznosi milijardu i šezdeset tri miliona, stambenom sektoru naneta je šteta od 230 miliona, infrastrukturi 192 miliona, a rudarstvu i energetici 487 miliona evra.

Donatorima ćemo podići spomenik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da „Srbija dobročinstvo ne zaboravlja, podigla je spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć u Prvom svetskom ratu, a
obeležiće dostojno, spomenikom u nekom od poplavljenih gradova, i ovo do sada nezabeleženo svrstavanje celog sveta uz naš narod”.

– Biće to opomena da poštujemo prirodu, ali i spomenik koji će ovekovečiti ljudsku solidarnost, vrlinu na koju smo svi zajedno ponosni. Poznajem svoj narod, ovu dobrotu vam ni naši potomci neće zaboraviti – rekao je Tomislav Nikolić u Briselu u govoru na donatorskoj konferenciji za pomoć Srbiji i BiH posle majskih poplava.