Fakulteti traže formiranje komisije za ispitivanje doktorata ministra Stefanovića

Deset fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražiće formiranje komisije koja bi ispitala kvalitet doktorskog rada ministra Nebojše Stefanovića

– Taj predlog Veća grupacije društveno-humanističkih nauka sutra će biti iznet na sednici Senata UB – rekao je član tog Veća, dekan Filozofskog fakulteta, profesor dr Miloš Arsenijević.

On je istakao da Veće ne traži da Senat formira komisiju nego da se komisija formira na nivou KONUS-a (tela koje okuplja državne i privatne univerzitete), čiji je član Megatrend univerzitet, gde je ministar Stefanović i stekao doktorat.

Arsenijević je rekao da je inicijativa potekla sa Filozofskog fakulteta, što je Veće juče jednoglasno prihvatilo.

U grupaciji društveno-humanističkih nauka je deset od 31 fakulteta UB – Ekonomski, Pravni, Pravoslavni bogoslovski, Učiteljski, Fakultet bezbednosti, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Filološki i Filozofski fakultet.

Ministar prosvete Srđan Verbić juče je rekao da se nada da neće morati da formira komisiju koja će se baviti doktorskom disertacijom ministra Stefanovića, osim ako to, kako je rekao, politička situacija bude zahtevala.

– Lično, nadam se da neće biti takve komisije jer će to biti presedan i to znači da ministar zalazi u nešto što je posao univerziteta – rekao je Verbić, odgovarajući na pitanje da li izveštaj komisije Megatrenda, gde je doktroska teza i odbranjena, može da bude diskutabilan.

Ali, kako je rekao, ako politička situacija to bude zahtevala, onda će ministar morati da napravi takvu komisiju. On je ponovio da se iskreno nada da neće.