FILARET TVRDI: Iz ambasade SAD naređeno da se izdejstvuje moja smena!

Sabor SPC-a je promenio odluku jer je mitropolitu Amfilohiju iz ambasade SAD naređeno da napravi pritisak i izdejstvuje smenu, navodi razrešeni vladika Filaret.

 

– Sabor je promenio svoju odluku nakon što je Amiflohije dobio poziv iz Ambasade SAD odakle su mu naredili da napravi pritisak na zasedanju – rekao je Filaret za “Večernje novosti” neposredno nakon neočekivanog obrta na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC kojom je trajno rešen dužnosti.

Vladika je smenjen sa 19 glasova, naspram 18 koji su podržavali njegov ostanak u eparhiji, samo 12 časova nakon što je to najviše telo SPC konsenzusom odlučilo da Filaret ostane na čelu Eparhije Mileševske.

– Teško mi je, jedva dišem od jada. Sve mi je ovo teško palo, verujte mi da sam jedva u životu – rekao je razrešeni vladika i dodao da nema druge nego da prihvati tu odluku.

Kako “Novosti” pišu, najjača optužba na račun Filareta došla je iz krugova oko mitropolita Amfilohija – da je arogantim odnosom prema sveštenstvu i vernicima napravio nesaglediv problem u svojoj eparhiji.

Na teret mu je stavljeno i da je primio arhimandrita Ilariona kome je suđeno zbog pedofilije, ali i da je tolerisao ponašanje dvojice sveštenika koji su svojim nemoralnim ponašanjem sablažnjavali vernike.

Episkop Joanikije će biti administrator eparhije koju je do sada vodio Filaret.loading...